Προκήρυξη διαγωνισμών για barcode σε εφημερίδες και VAR στη Super League

Προκηρύχθηκαν δύο δημόσιοι διαγωνισμοί έργων πληροφορικής συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που έχουν υποσχεθεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και η υλοποίησή τους θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το πρώτο έργο αφορά το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων με γραμμωτό κώδικα (barcode)» και το δεύτερο τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ (VAR)». Και στα δύο έργα, αναθέτουσα αρχή είναι το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.).

Το πρώτο έργο, που αφορά την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του τύπου (barcode), έχει συνολικό προϋπολογισμό 15,6 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και διάρκεια υλοποίησης 46 μήνες. Ως ημερομηνία παραλαβής των προσφορών των ενδιαφερομένων έχει οριστεί η 3η Αυγούστου 2018 και ως ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμού η 21η Αυγούστου 2018.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά τον «ηλεκτρονικό» διαιτητή των αγώνων ποδοσφαίρου. Το σύστημα VAR (Video Assistant Referee) που πρόκειται να αναπτυχθεί έχει προϋπολογισμό 10,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του δικαιώματος προαίρεσης επί του αρχικού τιμήματος.

Το δικαίωμα αυτό αντιστοιχεί στο 5% του αρχικού προϋπολογισμού του έργου και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 64 μήνες. Οι ημερομηνίες παραλαβής των προσφορών και διενέργειας του διαγωνισμού είναι ίδιες με εκείνες του διαγωνισμού του έργου barcode στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

«O ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις», σχολίασε την προκήρυξη των έργων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. «Ως πολιτεία», προσέθεσε, «πράττουμε το καθήκον μας. Βγάζουμε τα “καπέλα” από τις πωλήσεις των εφημερίδων, ενισχύουμε τη διαφάνεια και την ισονομία στη διανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης.

Με το σύστημα Video Assistant Referee (VAR)», κατέληξε ο υπουργός, «αυξάνουμε την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και δίνουμε χώρο στη χαρά που προσφέρει το πιο λαοφιλές άθλημα στην Ελλάδα».

Πηγή: kathimerini.gr