Προσφέρουν «γην και ύδωρ» για να προσελκύσουν την Amazon

Ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon με έδρα το Σιάτλ σχεδιάζει να δημιουργήσει δεύτερη έδρα σε περιοχή της Βόρειας Αμερικής, προσφέροντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάδειξη της εκάστοτε περιοχής σε μέρος υψίστης τεχνολογικής σημασίας.

Η αναπάντεχη αυτή ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη, πυροδότησε μία έντονη διαμάχη μεταξύ των αμερικανικών πόλεων και των πολιτειών των ΗΠΑ, οι οποίες είναι διατεθειμένες να παράσχουν κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για να κερδίσουν την προσοχή της εταιρείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η δημιουργία περίπου 50.000 νέων θέσεων εργασίας στη νέα έδρα του κολοσσού Amazon αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις πόλεις των ΗΠΑ.

Με το άκουσμα της είδησης, πόλεις όπως το Σικάγο, το Ντάλας και το Σαν Ντιάγκο, καθώς και η πολιτεία του Μίσιγκαν, έσπευσαν να εκφράσουν το ενδιαφέρον για τη στέγαση των νέων γραφείων της εταιρείας. Ο Γκρεγκ Λερόι, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Good Jobs First, επεσήμανε σε δηλώσεις του στους New York Times ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία της δεκαετίας, υπογραμμίζοντας ότι κάθε δήμαρχος και κυβερνήτης θα επιθυμούσε να υποδεχτεί στην περιοχή του την Αmazon.

Σημειώνεται ότι η Amazon αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς στο Σιάτλ διατηρεί το 19% του διαθέσιμου χώρου για τη στέγαση επαγγελματικών γραφείων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και την ανάδειξη της Amazon σε κολοσσιαία επιχείρηση, οι ιθύνοντες της εταιρείας εκτιμούν ότι η ταχεία ανάπτυξή της είναι δύσκολα διαχειρίσιμη στο Σιάτλ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων είναι δυσθεώρητες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας γίνεται ακόμη πιο σκληρός, ενώ η κίνηση στους δρόμους είναι έντονη. Λόγω αυτών των συνθηκών, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου επεξεργάζεται προσφορές για το νέο της σχέδιο, το οποίο είναι γνωστό με το όνομα ΗQ2.

Προτεραιότητα θα δώσει η εταιρεία σε μητροπολιτικές περιοχές με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίες θα είναι εύκολα προσβάσιμες, δηλαδή θα υπάρχει κοντά αεροδρόμιο και θα βρίσκονται πλησίον ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Η απόσταση από κάποιον κεντρικό οδικό άξονα δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα. Επίσης, στην προσπάθειά της να επενδύσει στο εργατικό δυναμικό της περιοχής, η Amazon ζήτησε λίστα των πανεπιστημίων καθώς και στοιχεία με τα προσόντα των εργαζομένων. Η εταιρεία δεν θέλει να απομακρυνθεί από το κοσμοπολίτικο προφίλ του Σιάτλ, όπου έχουν έδρα, εκτός της Amazon, η εταιρεία Starbucks αλλά και η Nordstrom, ενώ επιθυμεί η νέα περιοχή που θα αποτελέσει το δεύτερο «σπίτι» της να χαρακτηρίζεται από πολιτισμική πολυμορφία. Σε ανακοίνωσή της, η Amazon επεσήμανε ότι αναζητεί ένα σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον για τη δημιουργία του νέου συμπλέγματος κτιρίων της. Η Κσχάμα Σάουαντ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σιάτλ, δήλωσε στους ΝΥΤ ότι όταν μία επιχείρηση αναζητεί φιλικό περιβάλλον, ουσιαστικά επιθυμεί φορολογικές ελαφρύνσεις και πολιτικές που θα αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος στις πλάτες των εργαζομένων. Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση της Amazon, τοπικοί παράγοντες έσπευσαν να εκφράσουν την επιθυμία τους να συνεργαστούν με την εταιρεία. Ο Μάικ Ρόλινγκ, δήμαρχος του Ντάλας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα αποδείξουμε ότι το Ντάλας και η γύρω περιοχή θα είναι το ιδανικό μέρος για να ικανοποιηθούν οι επιχειρηματικές ανάγκες της εταιρείας». Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε ότι ήδη οι τοπικοί φορείς είναι σε επαφή με την εταιρεία για να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Amazon να αναζητήσει νέα στέγη, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη δραστηριότητα της επιχείρησης στο Σιάτλ, όπου απασχολούνται περίπου 40.000 από τους συνολικά 380.000 εργαζομένους της.

Πηγή: kathimerini.gr