Προσφυγή οικολόγων κατά BMW, Daimler και Volkswagen

Δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γερμανία ανακοίνωσαν χθες ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον τριών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, ήτοι των Volkswagen, Daimler και BMW, αποσκοπώντας να τους υποχρεώσουν να ελαττώσουν ταχύτερα τις εκπομπές αερίων ρύπων, οι οποίοι συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρόκειται για την Greenpeace Γερμανίας και την Deutsche Umwelthilfe (Περιβαλλοντική Δράση Γερμανίας), οι οποίες σε συνέντευξη Τύπου χθες ανέφεραν πως απηύθυναν αίτημα στις εν λόγω εταιρείες, ζητώντας τους να ορίσουν πιο μεγαλόπνοους στόχους, όπως το να θέσουν τέλος στην παραγωγή οχημάτων με συμβατικά καύσιμα έως το 2030.

Σε αντίθετη περίπτωση, και εάν δεν απαντήσουν στην επιστολή τους τις επόμενες εβδομάδες και δεν σταματήσουν να συμπεριφέρονται παράνομα, οι δύο οργανώσεις είναι έτοιμες να τις μηνύσουν στα δικαστήρια. «Θέλουμε να φέρουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες προ των ευθυνών τους και να τις κάνουμε να λογοδοτήσουν, διότι επί σειράν ετών καταστρέφουν το κλίμα», επισημαίνει η εκτελεστική διευθύντρια της Deutsche Umwelthilfe, Σάσα Μίλερ-Κρένερ.

Και ενώ άπασες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει προγράμματα για τη μετάβασή τους από την πετρελαιοκίνηση και τη βενζινοκίνηση σε οχήματα που θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, οι οργανώσεις διατείνονται πως οι στόχοι τους είναι ασαφείς, θολοί και δεν τους δεσμεύουν. Κατά την εκτίμηση του Μάρτιν Κάιζερ της Greenpeace, «τα σχέδια ηλεκτροκίνησής τους δεν είναι όσο φιλόδοξα χρειάζεται και δεν εφαρμόζονται γρήγορα. Δεν θα είναι επαρκή για να αποφευχθεί μία κλιματική κρίση». Στο στόχαστρο των οικολογικών φορέων έχει τεθεί ακόμα μία γερμανική εταιρεία, η Wintershall Dea, η οποία, συγκεκριμένα, δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως, αν τελικά κινηθούν οι οργανώσεις δικαστικά, θα είναι και οι πρώτες τέτοιες υποθέσεις στη Γερμανία, τις οποίες θα κληθεί να χειριστεί η Δικαιοσύνη. Ως βάση των επιχειρημάτων τους οι Greenpeace και Deutsche Umwelthilfe χρησιμοποιούν μία ετυμηγορία-ορόσημο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε τον Απρίλιο. Ακολούθως προς αυτήν, τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για να περισταλούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν επαρκούν, ούτως ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, βαρύνοντας με τρόπο αθέμιτο τις μέλλουσες γενεές. Η αντίδραση της κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ μπορεί να λογιστεί ως ύψιστη νίκη για τους ακτιβιστές, διότι δεσμεύθηκε να φέρει νωρίτερα τον στόχο μηδενικών ρύπων από το 2050 στο 2045.

Πηγή: kathimerini.gr