Προσφυγή στον ΠΟΕ από την Ε.Ε. κατά των ΗΠΑ

H Eυρωπαϊκή Ενωση ζητεί αποζημίωση από την Ουάσιγκτον για την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Στην προσφυγή που κατέθεσαν οι Βρυξέλλες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) δεν δέχονται τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου ότι οι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που εισάγονται στις ΗΠΑ, επιβλήθηκαν για λόγους «εθνικής ασφαλείας». «Παρά τον χαρακτηρισμό αυτών των μέτρων ως μέτρων ασφαλείας από τις ΗΠΑ, στην ουσία πρόκειται για μέτρα που εγκαθιδρύουν τον προστατευτισμό στον χώρο του εμπορίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., που εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσουν σύντομα οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. έχει εξαιρεθεί προσωρινά, έως τις αρχές Mαΐου, από τους δασμούς, μαζί με άλλες χώρες.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θα πραγματοποιούνται από τις 23 Μαρτίου. Λίγες ημέρες αργότερα, η Ουάσιγκτον εξαίρεσε την Ε.Ε. έως τον Μάιο, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξαιρέθηκαν και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ιαπωνία, αλλά όχι η Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν Σεσίλια Μάλμστρομ συζητούσε ένα σχέδιο με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. Στόχος της Ε.Ε. ήταν η μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς.

Προσφυγή κατά των ΗΠΑ έχει καταθέσει και η Κίνα για τους δασμούς που έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση σε κινεζικά, κυρίως τεχνολογικά, προϊόντα. Στη λίστα των ΗΠΑ περιλαμβάνονται 1.300 κινεζικά προϊόντα στα οποία πρόκειται να επιβληθούν δασμοί. Η τελική επιλογή, όμως, θα είναι προϊόν διαβουλεύσεων που θα διαρκέσουν τουλάχιστον 30 ημέρες.

Πηγή: kathimerini,gr