Προσωρινό λουκέτο σε Αμερική και Βρετανία βάζει η Cineworld

Σε δεινή θέση βρίσκεται η αλυσίδα κινηματογράφων Cineworld, η οποία προσωρινά θα διακόψει όλες τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των παρατεινόμενων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.  Αλλωστε και η προβολή των ταινιών που προβλεπόταν να κάνουν μεγάλη εμπορική επιτυχία μεταφέρεται για το 2021 – άρα, και τα υψηλά έσοδα. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα αιθουσών σε όλο τον κόσμο, η οποία κατεβάζει ρολά αύριο Πέμπτη.

Στην αλυσίδα συγκαταλέγονται οι κινηματογράφοι με την επωνυμία Regal, οι οποίοι στην Αμερική ανέρχονται στους 536 και στη Βρετανία στους 127 και αυτοί με το εμπορικό σήμα Picturehouse, ενώ επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται σχεδόν 45.000 υπάλληλοι. Η τιμή της μετοχής της Cineworld έχει απώλειες της τάξεως του 89% από τις αρχές της χρονιάς. Κατά τη Νατάσα Μπρίλιαντ, αναλύτρια της Citigroup, «τώρα πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εταιρεία θα αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια», ενώ ήδη έχει δηλώσει ότι εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, ώστε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα σχετικά αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Cineworld εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει ρευστό από 200 έως και 300 εκατ. δολ. «Με την παρατεταμένη περίοδο κλεισίματος η εταιρεία θα πρέπει να καλύψει τις επιπλέον χρηματοδοτικές της ανάγκες από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ολοκληρωθεί το τωρινό της πρόγραμμα ενίσχυσης», τόνισε η κ. Μπρίλιαντ. «Μας προβληματίζει η προοπτική πως θα αναζητήσει ένεση κεφαλαίων με υψηλό κόστος».

Χρέη 8,5 δισ. δολ.

Η αλυσίδα κινηματογράφων το 2017 είχε ένα χρέος το οποίο έφθανε τα 467 εκατ. δολάρια, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 8,5 δισ. δολ. – ένας βασικός λόγος είναι ότι ακολούθησε πρόγραμμα ανάπτυξης δραστηριοτήτων.

Εν τω μεταξύ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας o κινηματογραφικός κολοσσός της Metro -Goldwyn – Mayer ανακοίνωσε, και μάλιστα για δεύτερη φορά, πως θα καθυστερήσει την πρεμιέρα και προβολή της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ. Σημειωτέον πως το εν λόγω φιλμ ήταν από τα λίγα εναπομείναντα χολιγουντιανά που είχαν παραμείνει στον προγραμματισμό για να βγουν φέτος στις αίθουσες.

Με απολογητικό ύφος ο διευθύνων σύμβουλος της Cineworld Μούκι Γκράιντινγκερ τόνισε πόσο δύσκολο ήταν για την εταιρεία να λάβει την απόφαση αυτή, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουμε και πάλι στις βασικές μας αγορές, όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τους όρους προστασίας και υγιεινής και, επίσης, θα γνωρίζουμε πώς τα κινηματογραφικά στούντιο θα μπορούν να επαναφέρουν στη μεγάλη οθόνη επιτυχημένες ταινίες».

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα του το Bloomberg, ότι η Cineworld είχε ανοίξει και πάλι πολλές από τις κινηματογραφικές της αίθουσες με πολλή αισιοδοξία τον Ιούλιο, ευελπιστώντας για σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας τους. Εντούτοις, η καθυστέρηση της πρεμιέρας του Τζέιμς Μποντ ήταν ένα καίριο πλήγμα. Ορισμένα, μάλιστα, από τα σινεμά της αλυσίδας είχαν και πάλι ανοίξει μόλις στις 24 Σεπτεμβρίου. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Cineworld επιρρίπτουν την ευθύνη για το κλείσιμο στις εταιρείες διανομής, οι οποίες αποφάσισαν, αν και οι αίθουσες μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, να καθυστερήσουν την έναρξη της προβολής, προσδοκώντας έτι υψηλότερα κέρδη.

Πηγή: kathimerini.gr