Προϋπολογισμός Ευρωζώνης: Κοντά σε συμφωνία Σολτς – Λε Μερ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης πλησιάζουν στο τέλος τους ύστερα από περίπου 18 μήνες. Αφού ολοκλήρωσε τη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σχολίασε πως οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, που πρόκειται να δημοσιευθεί εντός των επόμενων ημερών. Ο Σολτς συμπλήρωσε πως το Βερολίνο και το Παρίσι είναι «πολύ ενωμένα», ενώ μόνο επουσιώδη ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα. «Μένει μόνο λίγη δουλειά στη διατύπωση», διαβεβαίωσε ο Σολτς. Την ίδια στιγμή οι βόρειες χώρες της Ευρώπης, με τις πιο έντονες αντιδράσεις να προέρχονται από την Ολλανδία, επιμένουν πως δεν υπάρχει λόγος να συσταθεί προϋπολογισμός της Ευρωζώνης.

Το γαλλογερμανικό κείμενο θα γεφυρώνει το τεράστιο χάσμα μεταξύ των θέσεων που προβάλλουν επί του ζητήματος οι δύο χώρες. Το Βερολίνο προτείνει ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης να αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που διέρρευσε στον γερμανικό Τύπο. Οσα κράτη-μέλη λαμβάνουν επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θα οφείλουν να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προωθώντας έτσι τον ανταγωνισμό και την οικονομική σύγκλιση των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η αλληλεξάρτηση των δύο προϋπολογισμών σημαίνει πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα εφαρμοστεί από το 2021, όταν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, πιο φιλόδοξη, στοχεύει στη σύσταση ενός προϋπολογισμού που θα διατηρεί σταθερή την οικονομία της Ευρωζώνης σε περιόδους κρίσης και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών. Προτείνει επομένως έναν προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτείται επιπλέον μέσω φόρων και ειδικών εισφορών από κάθε κράτος-μέλος.

Πηγή: kathimerini.gr