Πρόβλημα στο Galaxy Fold, πλήγμα για τη Samsung

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν η φήμη και το κύρος της νοτιοκορεατικής εταιρείας Samsung, η οποία αναβάλλει λόγω τεχνικών προβλημάτων το διεθνές λανσάρισμα της νέας πολυαναμενόμενης και πανάκριβης συσκευής της, Galaxy Fold. Αυτή συνδυάζει έξυπνο κινητό τηλέφωνο με μικρό τάμπλετ και είναι πτυσσόμενη – η πρώτη αυτού του είδους στην ιστορία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Το ντεμπούτο του Galaxy Fold σε ορισμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, είχε προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου, ενώ δύο μέρες πριν θα παρουσιαζόταν στην Κίνα. Η δε τιμή του ανέρχεται σε 1.980 δολάρια.

Εντούτοις, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, τα προβλήματά του δεν προκαλούν έκπληξη. Το 2016 το έξυπνο κινητό Galaxy Note 6 είχε προβλήματα με μπαταρίες που εκρήγνυντο και επακολούθησε η απόσυρσή του, με μεγάλη ζημία για τη Samsung. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, το Galaxy Fold ως κινητό δεν είναι πολύ καλό, ενώ αδυναμίες έχει και ως τάμπλετ. Ως μια συσκευή-υβρίδιο, το Galaxy Fold φαίνεται ενδιαφέρον όσον αφορά το μέλλον των φορητών υπολογιστών, αλλά για να καταστεί αξιόπιστο θα περάσουν χρόνια.

Η εταιρεία είχε διαθέσει συσκευές Galaxy Fold σε δημοσιογράφους που παρακολουθούν τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας για να τις δοκιμάσουν και αποδείχθηκε ότι μετά μία-δύο ημέρες χρήσης οι οθόνες τους αναβόσβηναν, δεν λειτουργούσαν ή και έσπαγαν. Και παρά τη δυσφήμηση της Samsung, σε επίπεδο οικονομικών προσδοκιών η βλάβη της περιορίζεται. Οπως επισημαίνουν αναλυτές και επενδυτές, θεωρητικά οι πωλήσεις του Galaxy Fold θα ισοδυναμούσαν με λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα επί των συνολικών ετήσιων εσόδων της. Η εταιρεία θα πωλούσε ένα εκατομμύριο Galaxy Fold φέτος, ενώ πέρυσι διέθεσε παγκοσμίως συνολικά 291,3 εκατομμύρια έξυπνα τηλέφωνα. Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της νοτιοκορεατικής εταιρείας, αναβάλλει επ’ αόριστον την προώθηση του πτυσσόμενου κινητού τηλεφώνου, ενώ παράλληλα θα εξετάσει όλες τις αναφορές για βλάβες. Επιπλέον, εκπρόσωπός της υπογράμμισε πως το Galaxy Fold χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων. Τα αρχικά δεδομένα, που περιήλθαν εις γνώσιν της Samsung, δείχνουν ότι πιο ευάλωτα σε φθορές είναι εκτεθειμένα σημεία στις άκρες της οθόνης του.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αναβολή της παρουσίασης του Galaxy Fold δεν έχει δυσμενή αντίκτυπο στον ισολογισμό της εταιρείας, ωστόσο υπονομεύει τις προσπάθειές της να εμφανισθεί ως καινοτομικός όμιλος που ηγείται και όχι ως ένας που ακολουθεί με ταχύτητα τις νέες τάσεις. Η Daiwa Capital Markets εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστούν παρά ελάχιστα τα εταιρικά κέρδη, αλλά το θέμα θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της προμηθευτικής αλυσίδας, οι οποίες και βασίζουν τις πωλήσεις τους στον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η Samsung είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με ρομπότ που δίπλωναν τις συσκευές 200.000 φορές για να ελέγξουν την αντοχή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όσοι έκαναν δοκιμές στο Galaxy Fold ξεκόλλησαν μία από τις επάλληλες επιστρώσεις της οθόνης, θεωρώντας εσφαλμένα πως πρόκειται για μεμβράνη προστασίας της. «Είναι καταστροφικό το ότι η Samsung έστειλε δείγματα για να τα ελέγξουν, χωρίς όμως να δώσει σαφείς οδηγίες πώς θα τα χρησιμοποιήσουν», επισήμανε, τέλος, ο αναλυτής Κιμ Γιουνγκ Γου της SK Securities.

Πηγή: kathimerini.gr