Πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ε.Ε. στην Qualcomm

ο μονοπώλιο που είχε δημιουργήσει η Qualcomm με την Apple, για να της προμηθεύει μόνον εκείνη επεξεργαστές, της στοίχισε 997 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολάρια). Aυτό είναι το πρόστιμο που της επέβαλαν οι ευρωπαϊκές αρχές, εξαιτίας αθέμιτου ανταγωνισμού, και ισοδυναμεί με το 4,9% των εσόδων της το 2017.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εταιρεία το 2011 είχε συνάψει ειδική συμφωνία με την Apple, προσφέροντάς της υψηλά ποσά και σημαντικές εκπτώσεις αν προτιμούσε μόνον τα δικά της εξαρτήματα για όλα τα iPhone και τα iPad, και όχι τα ανταγωνιστικά της Intel. «Η Αpple είχε σκεφτεί να στραφεί στην Intel, αλλά δεν ήταν δυνατόν να το κάνει προτού λήξει η συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2016», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Κι αν η Apple είχε στραφεί στην Intel, αυτό θα ήταν μία σημαντική συμφωνία γι’ αυτήν. Το πλαίσιο που είχε διαμορφώσει, όμως, η Qualcomm σήμαινε ότι, ουσιαστικά, καμία άλλη εταιρεία δεν μπορούσε να την ανταγωνιστεί, ανεξαρτήτως πόσο καλά ήταν τα προϊόντα της. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Apple είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες σε αυτή την αγορά διεθνώς».

Η Αpple δεν θεωρείται ότι φέρει ευθύνη επειδή δέχθηκε τη συμφωνία με την Qualcomm.

Η απόφαση του προστίμου, το οποίο είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, συμπίπτει και με άλλες εξελίξεις στην Qualcomm. Αφενός, οργανώνει την «άμυνά» της για να αποκρούσει την απόπειρα «εχθρικής» εξαγοράς της από την Broadcom. Αφετέρου, βρίσκεται στα δικαστήρια με την Apple για υποθέσεις που αφορούν πατέντες και πνευματικά δικαιώματα.

Η διοίκηση της Qualcomm δέχεται πιέσεις και καλείται να αποδείξει στους μετόχους της ότι μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά την υπόθεση με την Apple αλλά και με ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στην περίπτωση, πάντως, της Κίνας και της Νότιας Κορέας, της έχουν ήδη επιβληθεί από τις Αρχές πρόστιμα, τα οποία προηγήθηκαν εκείνου των Βρυξελλών. Οσον αφορά την τελευταία εξέλιξη, η διοίκηση του ομίλου δήλωσε ότι απορρίπτει όσα της προσάπτει η Κομισιόν και ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφασή της. Επιπλέον, τόνισε ότι «η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τις τρέχουσες δραστηριότητές της».

Σύμφωνα με τον Ασημάκη Κομνηνό, δικηγόρο της νομικής εταιρείας White & Case στις Βρυξέλλες, «το πρόστιμο εις βάρος της Qualcomm είναι βαρύ και φανερώνει ότι η επίτροπος Βεστάγκερ μπήκε δυναμικά στο 2018». Η συμφωνία που είχε συνάψει η Qualcomm αφορούσε επεξεργαστές LTΕ, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για κινητά τηλέφωνα 4ης γενιάς.

Eίχε, μάλιστα, προειδοποιήσει την Apple ότι θα σταματήσει τις χρηματικές διευκολύνσεις που της προσέφερε, αν πουλούσε προϊόντα με άλλους επεξεργαστές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «αυτή ακριβώς η απειλή ήταν και ο βασικός λόγος που απέτρεπε την Apple από το να στραφεί στην Intel, διότι θα ζημιωνόταν». «Οι άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες δεν μπορούν με δικά τους καινοτόμα προϊόντα να θέσουν σε αμφισβήτηση τις δεσπόζουσες επιχειρήσεις», ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ