Πρόταση για «κακή» τράπεζα στην Ευρωζώνη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Λόγω του ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερβεί το 1 τρισ. ευρώ και ο ιταλικός τραπεζικός τομέας παραπαίει, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Αντρέα Ενρια και Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνουν την αναγκαιότητα μιας «κακής» τράπεζας της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι δεν έχουν την εξουσία να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, προσπαθούν με παράλληλες τοποθετήσεις τους να προωθήσουν την ιδέα προς συζήτηση στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μιλώντας στο Λουξεμβούργο σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο ESM, ο Αντρέα Ενρια σκιαγράφησε πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους σε μια πανευρωπαϊκή «εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού» (AMC), την οποία θα συνδράμει ο δημόσιος τομέας. Η πώληση των δανείων θα γίνεται στην «πραγματική οικονομική αξία», που θα υπολογίζει η «κακή» τράπεζα και δεν θα είναι η τιμή των δανείων στην αγορά. Στη συνέχεια, η «κακή» τράπεζα θα έχει προθεσμία τριών ετών για να τα πουλήσει στην πραγματική τους αξία και όταν δεν το επιτυγχάνει, θα αναλαμβάνει να καλύψει τη διαφορά.

Ο κ. Ενρια διευκρίνισε πως όταν η διαδικασία δεν τελεσφορεί, τα αναγκαία κεφάλαια θα τα διαθέτει το εκάστοτε κράτος-μέλος στο οποίο ανήκει η τράπεζα. Εν ολίγοις, θα ισχύουν οι κανόνες της Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών, το επίμαχο bail in, που συνεπάγεται ζημία των πιστωτών της τράπεζας.

Σχετικό σχόλιο των Financial Times υποστηρίζει πως το σχέδιο του κ. Ενρια θα προσφέρει διπλό όφελος, αφενός αναβαθμίζοντας τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την πραγματική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφετέρου διευρύνοντας την αγορά αυτής της κατηγορίας στοιχείων ενεργητικού, που βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο στην Ε.Ε. Παρουσιάζοντας το σχέδιό του, ο κ. Ενρια διαπίστωσε πως η Ε.Ε. αναγνώρισε την κρίση των «κόκκινων» δανείων πολύ νωρίτερα από όσο η Ιαπωνία τη «χαμένη δεκαετία» του 1990, αλλά κινδυνεύει να καθυστερήσει πολύ περισσότερο στην αντιμετώπισή της. Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, το ΔΝΤ τόνισε πως είναι εξαιρετικά αργή η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων» δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και επισήμανε πως μέχρι στιγμής το συνολικό ποσό έχει μειωθεί μόλις κατά 150 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο του ίδιου σεμιναρίου, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικρότησε το σχέδιο του κ. Ενρια και έσπευσε να προειδοποιήσει για την πολυπλοκότητα των δυσκολιών κατά τη θέσπιση της «κακής» τράπεζας. «Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε να αντιμετωπίσουμε το σημαντικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» τόνισε και πρότεινε να ληφθούν παράλληλα άλλα μέτρα, ενώ οι αρμόδιοι θεσμοί θα εργάζονται για την επίλυση των δυσκολιών του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η «κακή» τράπεζα πρέπει να έχει στόχο να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες της Ε.Ε. ύψους έως και 250 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε, άλλωστε, και επανέλαβε τη θέση του κ. Ενρια ότι το σχέδιο δεν προβλέπει την από κοινού ανάληψη του κόστους και του κινδύνου, καθώς, όταν δεν επιτυγχάνεται η μεταπώληση των «κόκκινων» δανείων, τον λογαριασμό θα πληρώνουν οι πιστωτές της και οι φορολογούμενοι.

Η διασαφήνιση αυτή, προφανώς, στοχεύει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, που έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά της από κοινού ανάληψης του κινδύνου από τον τραπεζικό τομέα. Γι’ αυτό το θέμα έχει τοποθετηθεί η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η δημιουργία καλά σχεδιασμένων «κακών» τραπεζών πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών της Ευρωζώνης, με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Η ΕΚΤ εντείνει, άλλωστε, τις πιέσεις της στις τράπεζες της Ευρωζώνης, καλώντας τες να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με τις αυξήσεις κεφαλαίου που απαιτούνται, ώστε να μπορέσουν να τα διαγράψουν και εν συνεχεία να τα πουλήσουν.

Πηγή: kathimerini.gr