Πρώτο βήμα εισόδου της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Με μια πιλοτική εφαρμογή σε περιοχή της χώρας που θα υποδείξουν οι πάροχοι με τους οποίους θα συνεργαστεί θα ανοίξει η ΔΕΗ τον δρόμο για την είσοδό της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με την τοποθέτηση οπτικών ινών που θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ της τάξεως των 1.000 Mbps και πάνω. Για το νέο αυτό αναπτυξιακό εγχείρημα η ΔΕΗ αναμένεται να διαθέσει 700-800 εκατ. σε βάθος 5ετίας, επένδυση που θα «ξεκλειδώσει» με την ολοκλήρωση του μπίζνες πλαν και τη διασφάλιση μέρους της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, βήματα τα οποία η ΔΕΗ «τρέχει» παράλληλα με την αναζήτηση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την εκμίσθωση των οπτικών ινών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας με δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ συζητάει και με τρίτο. Στις συζητήσεις με τους παρόχους η ΔΕΗ έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να εισέλθει στη λιανική αγορά παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ζήτημα κομβικής σημασίας για αυτούς προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Το δυνατό χαρτί της ΔΕΗ για τις συνεργασίες με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι η δυνατότητα παροχής υποδομών για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σχεδόν σε κάθε σπίτι και επιχείρηση ανά την επικράτεια, με φθηνό τρόπο, αφού μπορεί να αξιοποιήσει το εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, μήκους 242 χλμ., και τα κέντρα μέσης και χαμηλής τάσης που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα. Η ΔΕΗ θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, τις οποίες θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής.

Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ ουσιαστικά συνδέεται με τη γρήγορη και χαμηλότερου κόστους ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών, καθώς η διαδικασία εγκατάστασής τους σε εναέριο δίκτυο, και μάλιστα έτοιμο, είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με την τοποθέτησή τους σε υπόγειο δίκτυο. Ενα παρόμοιο project ανέπτυξε πολύ νωρίτερα από τη ΔΕΗ η ιταλική Enel (πρώην κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού), την τεχνογνωσία του οποίου κατέχει από πρώτο χέρι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ως πρώην στέλεχος του ιταλικού ομίλου την περίοδο ανάπτυξής του. Αντίστοιχα project αναπτύσσουν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, στρατηγική που ενθαρρύνει η Ε.Ε.

Για την πορεία του σχεδιασμού εισόδου της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ενημερώθηκε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την περασμένη Τρίτη. Εδωσε μάλιστα την έγκρισή του για να προχωρήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης οπτικών ινών σε μια περιοχή της χώρας που θα υποδείξουν οι συνεργαζόμενοι πάροχοι, αξίας 15 εκατ. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους παρόχους να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Παράλληλα με το πιλοτικό πρόγραμμα και τις συνεργασίες με τους παρόχους, η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank για τη διασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ θα είναι έτοιμη περί τα τέλη του έτους να παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και στην κυβέρνηση το ολοκληρωμένο μπίζνες πλαν, ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίησή του. Σε δεύτερη φάση, η υποδομή του δικτύου της ΔΕΗ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους παρόχους και για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Η αξιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών δημιουργεί πρόσθετες υπεραξίες ενόψει της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ διεκδικούν 9 funds διεθνούς εμβέλειας, στην πλειονότητά τους με συμμετοχές σε εταιρείες υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, να έχει πάρει τις δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, προσδοκώντας σε έσοδα άνω του 1,5 δισ.

Πηγή: kathimerini.gr