Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω τραπεζών – ενέργειας

Σε απώλειες οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές η υποχώρηση δύο κλάδων: αφενός των μετοχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ακολούθησαν στην πτώση τη βρετανική τράπεζα Provident Financial και αφετέρου των μετοχών ενεργειακών εταιρειών που δέχθηκαν πιέσεις, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε και χθες κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευτάιων επτά μηνών. Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 42,35 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 44,67 δολάρια το βαρέλι.

Σημειωτέον ότι η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 20% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο από το 1997.
Μοναδική εξαίρεση ήταν χθες το χρηματιστήριο του Μιλάνου, που κινήθηκε ανοδικά χάρη στις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας. Οι τράπεζες UBI Banca, BPER Banca, UniCredit και Intesa Sanpaolo σημείωσαν όλες άνοδο από 2,5% έως 5% όταν η ισπανική Intesa υπέβαλε πρόταση εξαγοράς όλων των προβληματικών τραπεζών του Βένετο. Ετσι, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 1,26%. Την ίδια στιγμή όλες οι ευρωπαϊκές αγορές έκλειναν με ελαφρές απώλειες, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να έχουν σημειώσει οι τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του τραπεζικού τομέα και των ασφαλιστικών. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της βρετανικής τράπεζας Provident Financial, που χορηγεί δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime), ότι η αναδιοργάνωση της μονάδας της καταναλωτικής πίστης θα έχει επιπτώσεις στα αποτελέσματά της για το υπόλοιπο έτος.

Η μετοχή της εν λόγω βρετανικής τράπεζας υποχώρησε έτσι κατά 20% συμπαρασύροντας τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με απώλειες 0,33% Την ίδια στιγμή ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης έκλεινε με απώλειες 0,32% και ο CAC 40 της Γαλλίας με απώλειες 0,37%. Ανοδικά κινήθηκε, αντιθέτως, η στερλίνα όταν στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας αναθέρμανε τις προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων, τις οποίες είχε διαψεύσει μία ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το δολάριο ενισχύθηκε, άλλωστε, έναντι του γιεν όταν τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τον Μάιο σημειώθηκε αιφνιδιαστική αύξηση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών, κατευνάζοντας, έτσι, την ανησυχία για μια νέα επιβράδυνση στην αμερικανική αγορά κατοικίας.

Πηγή: kathimerini.gr