«Πόλεμος» επιχειρήσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων

Σε πεδίο «πολέμου» μεταξύ επιχειρηματιών και τραπεζών φαίνεται να εξελίσσονται οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Ενώ επίκειται η έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με το πλαίσιο αδειοδοτήσεων σε εταιρίες διαχείρισης και τις αλλαγές στο νόμο Δένδια, οι πρώτες κιόλας ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων αναδεικνύουν την «τοξική» πλευρά της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για τον ανταγωνισμό «ο θάνατός σου, η ζωή μου»..

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πριν καλά – καλά οι τράπεζες ξεκινήσουν τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων που στόχο έχουν να αποτελέσουν την τελευταία σανίδα σωτηρίας για όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες, έχουν βγει τα «μαχαίρια». Συγκεκριμένα, στις τράπεζες έχουν ήδη καταφθάσει μηνύσεις από επιχειρήσεις, οι οποίες τις κατηγορούν ότι προχώρησαν σε ρυθμίσεις χρεών μη βιώσιμων εταιριών που αποτελούν ανταγωνιστές τους. Το σκεπτικό των μηνυτών αμφισβητεί την αξιολόγηση με βάση την οποία οι τράπεζες αποφάσισαν τη ρύθμιση χρεών ανταγωνιστών τους, δίνοντάς τους σανίδα σωτηρίας αντί για… τελευταίο ασπασμό.

Έτσι, με το «καλημέρα» των ρυθμίσεων, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον ανακριτή και τον εισαγγελέα, γεγονός που αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη θεσμοθετημένης κάλυψης των μελών των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που θα βάλουν την υπογραφή τους στις αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Την διάσταση της ποινικής ευθύνης των τραπεζιτών για τις αναδιαρθρώσεις δανείων είχε αναδείξει το Capital.gr, αναφέροντας ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει νομική κάλυψη ενόψει των αποφάσεων που θα λάβουν για τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τα «κουρέματα» οφειλών, σε επιχειρηματικά αλλά και δάνεια ιδιωτών.

Όπως αναφέραμε, το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξειδικεύει το νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αναμένεται να περιλαμβάνει πρόβλεψη για την απαλλαγή ευθύνης και τα «κουρέματα» οφειλών,  ζητήματα που κρίνονται απαραίτητα για να ξεκινήσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Πρόκειται για θέμα που αναμένεται να ρυθμιστεί σε συνεργασία με τους «θεσμούς», ειδικά μάλιστα τη στιγμή που στις διοικήσεις των τραπεζών προβλέπεται η συμμετοχή τριών ανεξάρτητων (και το πιθανότερο ξένων και όχι Ελλήνων) μελών. Τα στελέχη αυτά αναμένεται να έχουν την αρμοδιότητα τομέων όπως το Risk Management (μέρος του οποίου αποτελεί και ο πιστωτικός κίνδυνος δηλ. οι χορηγήσεις), αλλά και ό,τι αφορά σε αμοιβές, παροχές, διαφήμιση και γενικότερα εσωτερικό έλεγχο (Audit).

Εν τω μεταξύ χθες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ζήτησε να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η τρέχουσα «business as usual» προσέγγιση, όπως είπε, όσο και αν βελτιωθεί στα σημεία, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε να υπάρξει στροφή σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, να υπάρξει παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων (τόνισε μάλιστα ότι είναι κρίσιμο να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της οφειλέτριας εταιρίας) και αυξημένος εσωτερικός έλεγχος που να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση και διαφάνεια στην αντιμετώπιση των οφειλετών.