Πότε ένας επενδυτής θεωρείται επιτηδευματίας

Τους όρους που εφόσον πληρούνται ένας επενδυτής σε αγορές τίτλων (όπως π.χ. το χρηματιστήριο) θεωρείται επιτηδευματίας και φορολογείται για το εισόδημα από τίτλους ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα ορίζει απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτήν, επιχειρηματίας θεωρείται αυτός που πληροί αθροιστικά (και τα δύο) παρακάτω κριτήρια:

α) πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων,

β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Εφόσον ο φορολογούμενος πληροί τα ανωτέρω κριτήρια, οι συναλλαγές του επί των τίτλων αυτών εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 21 και του Κεφαλαίου Γ΄ («Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα»), δηλαδή το κέρδος που προκύπτει από αυτές φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Ο αριθμός και η αξία συναλλαγών, καθώς και η αξία χαρτοφυλακίου (ως το υπόλοιπο κατατεθειμένων μετρητών συν την αξία των τηρούμενων τίτλων), καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών και τήρησης χαρτοφυλακίου των τίτλων του φορολογούμενου, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρία ή το πιστωτικό ίδρυμα κατά την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών προς το φορολογούμενο.

Τα παραπάνω ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2014.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αρχικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όποιος πραγματοποιούσε τρεις ομοειδείς συναλλαγές σε αγορά τίτλων μέσα σε ένα τρίμηνο θεωρούνταν επιτηδευματίας και έπρεπε να ανοίξει βιβλία. Με τις προσθήκες που έγιναν εξαιρέθηκαν οι οργανωμένες αγορές από την παραπάνω διάταξη αλλά με την προϋπόθεση ο επενδυτής να μην είναι επαγγελματίας. Αυτό ακριβώς, δηλαδή τον ορισμό του επαγγελματία – επενδυτή ορίζει η σημερινή εγκύκλιος.

Πηγή: capital.gr