Πώς αποτιμάς την αξία μιας ιδιωτικής εταιρείας;

Η δίκη του Martin Shkreli, ο οποίος κατηγορήθηκε πως εξαπάτησε τους επενδυτές του hedge fund και πως κακοδιαχειρίστηκε πόρους και χρήματα μιας εταιρείας που δημιούργησε, της Retrophin Pharmaceuticals, πήρε μια διαφορετική τροπή, από την ιστορία του Shkreli και την υποχρέωσή του να αποζημιώσει επενδυτές και καταναλωτές μέχρι το θέμα που απασχολεί κάθε δημοσιογράφο του Forbes: πώς στο καλό αποτιμάς την αξία μιας ιδιωτικής εταιρείας;

Για τις εταιρείες που έχουν μπει στο χρηματιστήριο, είναι πολύ εύκολο να εκτιμήσεις την αξία τους: απλώς παίρνεις τον αριθμό των μετοχών και τον πολλαπλασιάζεις με την πιο πρόσφατη τιμή της μετοχής που διαπραγματεύτηκε. Έτσι μπορείς να βρεις αξία κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, μια μικρογραφία της αξίας της εταιρείας. Επί παραδείγματι, η Apple έχει αξία κεφαλαιοποίησης 744 δισ. δολ., ενώ η Pfizer 199 δισ. δολ.

Αυτό το ερώτημα επανέρχεται συνεχώς στη συγκεκριμένη δίκη, επειδή ο Shkreli φέρεται να χρησιμοποίησε μετοχές της Retrophin Pharmaceuticals για να πληρώσει τους επενδυτές στο δικό του hedge fund, το MSMB Capital. Ένας από αυτούς τους επενδυτές είναι ο Darren Blanton, από το Τέξας, που ανέφερε τον Shkreli στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κατάθεσή του στο δικαστήριο. Οι εισαγγελείς ρώτησαν τον Blanton προκειμένου να υποστηρίξουν πως ο Shkreli τον παραπλάνησε για το πόσο καλά πήγαινε το fund του. Και πως, όταν έπρεπε να τον αποζημιώσει, ο Shkreli καθυστέρησε πολλούς μήνες για να δώσει το συμφωνημένο ποσό στον Blanton. Αλλά η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση από τον δικηγόρο του Shkreli, τον Benjamin Brafman, επικεντρώθηκε στο πόσο εκτιμούσε την αξία της Retrophin, στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε με χρήματα.

Ο Brafman προχώρησε ακόμη περαιτέρω προσπαθώντας να υποστηρίξει πως ο Blanton πίστευε πως η Retrophin άξιζε 20 εκατ. δολ. αρχικά. Επίσης, επικεντρώθηκε, για τους ενόρκους, στο ότι η Retrophin έχει αξία κεφαλαιοποίησης σήμερα 740 εκατ. δολ. Ο Blanton είπε πως αυτά τα 20 εκατ. ήταν «pre-money», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Συνήθως όμως είναι ένας όρος αποτίμησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αξία μιας εταιρείας πριν την επένδυση σε αυτήν.

Ο Brafman, λοιπόν, ήθελε να γνωρίζει, αν ο ο Blanton θα χρησιμοποιούσε τις ίδιες τεχνικές αποτίμησης της αξίας της Retrophin με τον ίδιο τρόπο που έχει αποτιμήσει άλλες εταιρείες. Όχι, απάντησε ο Blanton. Ήταν περισσότερο σαν μια συμφωνία venture capital και όχι σαν ένα ντιλ με ίδια κεφάλαια. «Οι αξίες των περισσότερων start-up εταιρειών είναι άσχετες», είπε ο Blanton.

Αρχικά, ο Shkreli δεν μπόρεσε να πληρώσει τον Blanton όταν ο δεύτερος ζήτησε να του επιστραφούν τα κεφάλαια. Ωστόσο, οι μετοχές της Retrophin που έλαβε αργότερα ο Blanton τελικά πωλήθηκαν με κέρδος 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ουσία της υπόθεσης, λοιπόν, είναι εάν αυτός ήταν ένας νόμιμος τρόπος αποπληρωμής.

Πηγή: capital.gr / Forbes