Πώς κατάφερε να χτίσει περιουσία εν μέσω κρίσης και πριν τα 30 του

Βαδίζοντας αργά μέσα από την αναταραχή των αγορών στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Vikas Mohindra κατάφερε να χτίσει ένα δίκτυο πελατών παίρνοντας απλά τηλέφωνο –καλούσε και συστηνόταν στα κορυφαία στελέχη των σημαντικότερων επιχειρήσεων της χώρας.

Ο Mohindra, senior partner της The Boccaccio Mohindra Group της μονάδας διαχείρισης παγκόσμιου πλούτου της Merrill Lynch ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομικός σύμβουλος της Morgan Stanley τον Ιανουάριο του 2008 -αμέσως μετά την αποφοίτησή του ένα εξάμηνο νωρίτερα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αλλά μόλις λίγους μήνες πριν τη μεγάλη κατάρρευση των αγορών αυτής της γενιάς.

Εντός διαστήματος τριών ετών στο οποίο ξεπερνούσε σταθερά την κατρακύλα της αγοράς, ο Mohindra χρησιμοποίησε την εστιασμένη στους ανθρώπους πρωτοβουλία του για να συγκεντρώσει υπό διαχείριση πάγια αξίας 38 εκατ. δολαρίων. Η αποφασιστικότητά του, του χάρισε μια θέση στη λίστα του Forbes «30 κάτω των 30» για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών το 2012.

Ο Mohindra διαχειρίζεται τώρα περίπου 135 εκατ. δολάρια για λογαριασμό των 91 πελατών του γραφείου του.

«Ό, τι κάνω έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές, όχι μόνο σε όσους με τους οποίους συνεργάζομαι σήμερα», λέει ο Mohindra, ο οποίος ηγείται μαζί με τον Joseph Boccaccio της ομάδας των τεσσάρων της εταιρείας του. «Η κρίση εδραίωσε το γεγονός ότι η δουλειά μας είναι η διατήρηση του πλούτου που οι άνθρωποι έχουν ήδη δημιουργήσει όπως και η επίτευξη υψηλότερης απόδοσης».

Μεταφερόμαστε στο 2017 και τη μανιασμένη bull market. Ο Mohindra εξακολουθεί να αποκτά νέους πελάτες, χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες και αληθινές πρακτικές. Οι συναντήσεις με ηγέτες διαφόρων κλάδων μέσω του δικτύου των «κάτω των 30» έχουν βοηθήσει τον Mohindra να διαφοροποιήσει την πελατειακή του βάση, η οποία απαρτίζεται πλέον κατά το ήμισυ από νεότερους επιχειρηματίες οι οποίοι έβαλαν το γραφείο του σε μια νέα διάσταση των χρηματοοικονομικών συμβουλών: αυτή του venture capital, του seed funding και των εταιρειών που έχουν ακόμη αρνητικές ταμειακές ροές.

 «Έχει λίγο περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα», λέει ο Mohindra. «Όλοι ενδιαφέρονται τώρα για μοναδικές στρατηγικές, ειδικά με τις διάφορες εξελίξεις στο κόσμο του fintech».

Παρολ’αυτά, οι μνήμες της ταραγμένης αγοράς έχουν ωθήσει τον Mohindra να διατηρεί μια συντηρητική προσέγγιση όταν δίνει συμβουλές στους πελάτες του. Λέει ότι ανεξάρτητα από το πόσο διαφέρουν οι ανάγκες των πελατών από πρόσωπο σε πρόσωπο, όλοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα έχουν έκτακτο ρευστό στο χέρι: τουλάχιστον έξι μηνών ταμειακές ροές δομημένες και έτοιμες.

Εκτός από την παροχή συμβουλών στους πελάτες και την οριστικοποίηση της μετακίνησης από το «φυλάκιο» της Fifth Avenue της Merrill Lynch στο νέο γραφείο της εταιρείας στο Rockefeller Plaza, ο Mohindra ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα για να λάβει την πιστοποίηση του Συμβούλου Ειδικών Αναγκών έως το τέλος του έτους. «Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια όπου η μητέρα και η αδελφή μου δούλευαν ως δασκάλες για παιδιά με ειδικές ανάγκες, είδα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τις οικογένειες να βρουν καλές συμβουλές, κάτι που έρχεται να προστεθεί στις οικονομικές τους δυσκολίες», λέει ο Mohindra.

Για το μέλλον του, ο Mohindra λέει ότι ο σκοπός του δεν είναι κατ ‘ανάγκην να χτίσει μια ομάδα του 1 τρισ. δολαρίων. Αλλά αισθάνεται ενθουσιασμό όταν βλέπει τους καρπούς των κόπων του να αποδίδουν για τις επόμενες γενιές. «Όταν αλληλεπιδρώ με πελάτες και καλούμαι να διασφαλίσω κάτι σαν την παράταση της οικογένειάς τους –με ειδικά προγράμματα για τις σπουδές των παιδιών τους ή βοηθώντας στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας για τους γονείς- το να βλέπω τα αποτελέσματα της δουλειάς μου μετά από χρόνια είναι πάντα το πιο ανταποδοτικό».

Πηγή: capital.ge/ Forbes