Ρεκόρ χρεοκοπιών και «λουκέτων» στις ΗΠΑ

Ρεκόρ «λουκέτων» καταγράφηκε στο α’ εξάμηνο του 2020 στο λιανεμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, αντανακλώντας το πλήθος των προκλήσεων που καλείται να υπερπηδήσει η ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, συνολικά 18 λιανικές εταιρείες υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Πρόκειται κυρίως, για εταιρείες από τους κλάδους των ενδυμάτων και υποδημάτων (39%), επίπλων (24%), πολυκαταστημάτων (15%) κ.α.

Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται μεγάλες εταιρείες του αμερικανικού επιχειρείν, όπως η Neiman Marcus Group, η JC Penney, η Stage Stores, η Pier 1 Imports κ.α. Μόνο το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, παράλληλα, υποβλήθηκαν ακόμη 11 αιτήσεις υπαγωγής στο πτωχευτικό άρθρο, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της Lucky Brand Dungarees LLC.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών BDO USA LLP, εφόσον συνεχιστεί ο παραπάνω ρυθμός χρεοκοπιών (29), ο συνολικός αριθμός στα τέλη του 2020 θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2020, όταν είχαν πτωχεύει 48 εταιρείες λιανεμπορίου. Άλλωστε, έχει ήδη ξεπεράσει τις 22, οι οποίες σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των υποκαταστημάτων και σημείων πώλησης, τα οποία έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω της χρεοκοπίας των λιανικών επιχειρήσεων, ξεπερνούν τις 10.000, χωρίς να αποκλείεται να εκτιναχθούν στις 25.000 έως το τέλος του έτους.

«Αυτό είναι σχεδόν σίγουρα το χειρότερο έτος στην πρόσφατη ιστορία του λιανεμπορίου» υποστηρίζει απογοητευμένος ο Κάιλ Στούρτζεον, εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Meru LLC.  «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει άμεσα» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Άντι Γκρέιζερ, συμπρόεδρος του γραφείου real-estate A&G Actual Property Companions.

Πηγή: kathimerini.gr