Ρύθμιση υπό όρους για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Το σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων»επιχειρηματικών δανείων θα δοθεί στη δημοσιότητα την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η (ειλλημμένη έτσι, κι αλλιώς) απόφαση του οικονομικού επιτελείου επαναβεβαιώθηκε στη σημερινή σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου υπο τον Αντώνη Σαμαρά τέσσερις συναρμόδιοι υπουργοί (Γκ.Χαρδούβελης, Γ.Μανιάτης, Ν.Δένδιας, Γ.Βρούτσης) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ.Φέσσας.

Στην ουσία έγινε προετοιμασία ενόψει της Διϋπουργικής σύσκεψης που θα γίνει την Πέμπτη, με θέμα τόσο αυτό των επιχειρηματικών δανείων όσο και άλλα προβλήματα του κάδου, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία.

Ειδικά για την επίμαχη ρύθμιση, θα επιχειρηθεί «χρυσή τομή» ώστε -σύμφωνα με κυβερνητική πηγή- «να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα να μην αδικηθούν όσοι, εν μέσω της κρίσης, φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Θα είναι δηλαδή ανάλογη της ρύθμισης που εκπονήθηκε για τα δάνεια των φυσικών προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπόχρεος θα πρέπει να εκπονήσει-παρουσιάσει σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησής του ώστε η όποια διευκόλυνηση «να πιάσει τόπο»καθώς, κατά τον ίδιο παράγοντα, «δεν νοείται πτωχευμένη επιχείρηση με πλούσιο επιχειρηματία».

Το σχέδιο θα μπει σε τροχιά υλοποίησης αφού υπάρξει και η σχετική συμφωνία με τις Τράπεζες – δηλαδή υπολογίζεται κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκτός πάντως από τα χρηματοοικονομικά στα οποία και δόθηκε το μεγαλύτερο βάρος, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν επίσης θέματα ενέργειας, φορολογικά καθώς και εργασιακά (κυρίως για το μη μισθολογικό κόστος) αλλά και ζητήματα αδειοδότησης.

Με τη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, κλείνει ο πρώτος κύκλος επαφών της νέας διοίκησης του ΣΕΒ που ξεκίνησε με τα παραγωγικά υπουργεία και ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Από πλευράς του ΣΕΒ εκτός του Θ. Φέσσα, το παρών έδωσε το προεδρείο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, καθώς και οι αντιπρόεδορι Ε. Μυτιληναίος, Θ. Παπαλεξόπουλος, Σ. Θεοδωρόπουλος, Ν. Καραμούζης και Ε. Βιδάλης.

Πηγή: capital.gr