Σήμα κινδύνου από την αγορά για τις επιταγές

Με την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου έρχονται στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το παρατεταμένο lockdown, ειδικά στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Με δεδομένο ότι η απώλεια σχεδόν του συνόλου του εορταστικού τζίρου δεν ήταν στο «κάδρο» το φθινόπωρο, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει στοκ, πληρώνοντας με επιταγές, οι οποίες αρχίζουν να λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τις παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους κομιστές των επιταγών (σ.σ. μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάποιοι κομιστές εξασφαλίζουν αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων).

Καθώς χιλιάδες επιταγές που εξέδωσαν τα καταστήματα ήταν μικρής διάρκειας (2μηνες, 3μηνες κλπ) από το τέλος Ιανουαρίου είναι ορατός ο κίνδυνος να αρχίζουν να «σκάνε» επιταγές. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, εκπρόσωποι της αγοράς ήδη απευθύνονται στην κυβέρνηση με στόχο να ανακοινωθούν μέτρα «εδώ και τώρα» για τις επιταγές στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του Ιανουαρίου.

Από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με την κυβέρνηση προκύπτει ότι θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Πέραν της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα «ρίξει» 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά μέσα στις επόμενες ημέρες, από την κυβέρνηση ζητείται ένα πιο «εξειδικευμένο» μέτρο με στόχο αποκλειστικά το να μην μετατεθεί το βάρος από τις ακάλυπτες επιταγές στους κομιστές.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως και να καλύψουν τις επιταγές. Σε διαφορετική περίπτωση, να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει μέχρι σήμερα (π.χ. το ύψος των ακάλυπτων επιταγών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του τζίρου του κομιστή κλπ).

Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών (15 Ιανουαρίου) για τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κρίνεται ως πολύ «αυστηρή» από την αγορά καθώς οι αιτήσεις θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμπλήρωση των εσόδων για ολόκληρο το 2020 (κάτι που προϋποθέτει οριστικοποίηση των τιμολογίων κλπ, και αυτό συνήθως γίνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου).

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για να πέσει χρήμα στην αγορά ωστόσο, το ενδεχόμενο παράτασης είναι πιθανό.

Πηγή: kathimerini.gr