Σαουδική Αραβία – Το πετρέλαιο βάζει «φωτιά» στην ανάπτυξη -Ρεκόρ 12ετίας για το ΑΕΠ

Η σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε ώθηση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας η οποία αναπτύχθηκε 6,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη από το 2012, με τον κορυφαίο εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο να επωφελείται από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

«Αυτή η θετική ανάπτυξη οφειλόταν στην υψηλή αύξηση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων κατά 9,0% ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο και της αύξησης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας το 2021», δήλωσε η Γενική Στατιστική Αρχή, με βάση τις έκτακτες εκτιμήσεις.

Το εποχικά προσαρμοσμένο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 5,8% σε τριμηνιαία βάση λόγω της αύξησης 12,9% των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων.

Προ ημερών ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε ότι κατέγραψε αύξηση 158% στα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου, τα οποία ανήλθαν στα 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο συνεχίζουν να επωφελούνται από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας και την άνοδο τιμών στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τους αναλυτές να αναμένουν ένα μέσο καθαρό κέρδος 29,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο. Η Aramco είχε ανακοινώσει πέρσι για την ίδια περίοδο, καθαρά κέρδη 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η εξαιρετική απόδοσή μας στο τρίτο τρίμηνο ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας σε βασικές αγορές και της ανάκαμψης της ζήτησης ενέργειας», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Πηγή: ot.gr