Σε δραστικές περικοπές προχωρεί η General Motors

Σε δραστικές περικοπές εργατικού δυναμικού κατά 15% προχωρεί η General Motors, η οποία επιδιώκει να περιφρουρήσει εαυτόν από τις επιπτώσεις του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και μιας ενδεχόμενης αποδυνάμωσης της οικονομίας, αλλά και να προετοιμαστεί για την εποχή της ηλεκτροκίνησης. Οπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής βιομηχανίας Μέρι Μπάρα, «έως το τέλος του 2019 θα διακοπεί η παραγωγή σε επτά εργοστάσια, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται εκτός Βορείου Αμερικής – με τις κινήσεις αυτές αναμένουμε να εξοικονομήσουμε 6 δισ. δολ.». Τα κόστη αναμένεται να ελαττωθούν κατά 4,5 δισ. δολ. και οι κεφαλαιακές δαπάνες κατά 1,5 δισ. δολ. τον χρόνο. Επιπλέον, σταδιακά μέσα στο 2019 θα θέσει εκτός αγοράς ορισμένα μοντέλα. Οι περικοπές, οι οποίες αφορούν υπαλληλικό προσωπικό (μείωση 15%) και χειρώνακτες εργάτες, αναμένεται να φθάσουν τις 10.000 συνολικά.

Εξοικονόμηση

Τέσσερα εργοστάσια της General Motors θα κλείσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στον Καναδά, εάν δεν έρθουν σε συμφωνία η διοίκηση της εταιρείας με τα συνδικάτα, ώστε να μεταφερθεί περισσότερος όγκος δουλειάς στις εν λόγω μονάδες. Επιπλέον, η Μέρι Μπάρα μετακινεί πόρους στις δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων. «Προχωρούμε στη λήψη αυτών των μέτρων, ενώ ακόμα η αμερικανική οικονομία είναι ρωμαλέα και εξίσου ρωμαλέα είναι και η εταιρεία» επισήμανε, χθες, σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της GM. «Ο συγκεκριμένος κλάδος μεταβάλλεται πολύ γρήγορα και θέλουμε να διασφαλίσουμε πως έχουμε εδραιωμένη θέση στο νέο τοπίο».

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές, η τιμή της μετοχής της General Μotors εκτινάχθηκε έως και 7,9% στα 38,75 δολάρια, επίπεδα τα οποία είναι και τα υψηλότερα από τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διακόπτει την παραγωγή των συμβατικών μοντέλων σεντάν Buick LaCrosse, Chevrolet Impala και Cadillac CT6, ενώ θα δώσει μεγάλη έμφαση στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων. Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Μέρι Μπάρα ενδιαφέρεται να ενισχύσει το δυναμικό των μονάδων που κατασκευάζουν εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά οχήματα ή αναβαθμίζουν το λογισμικό του αυτοκινήτου χωρίς οδηγό GM Cruise. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν αναμένουμε στο άμεσο μέλλον μία εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors.

Βέβαια, οι κινήσεις της αυτές έχουν και ένα πολιτικό αντίκτυπο τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για εκείνη του Καναδά. Ο μεν Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε με μήνυμά του στο Τwitter την απογοήτευσή του, ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερoυσιαστής Ρομπ Πόρτμαν στην πολιτεία του Οχάιο έκανε ανάλογες δηλώσεις. Μεταξύ των εργοστασίων που θα κλείσουν συγκαταλέγεται και ένα στη συγκεκριμένη πολιτεία. Τέλος, ο γερουσιαστής ζήτησε από τη Μέρι Μπάρα μία αντιπρόταση, ώστε να αντισταθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζημία στην περιφέρεια.

Πηγή: kathimerini.gr