Σε καλό δρόμο η επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Eldorado Gold, Tζορτζ Μπερνς. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας φαίνεται ότι ήρθε από τον Καναδά στην Αθήνα με αποκλειστικό στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για την επένδυσή της στη Βόρειο Ελλάδα. Η εταιρεία στο παρελθόν είχε δεινοπαθήσει με νομικές προσφυγές και διαμάχες με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία έχει καθυστερήσει την έκδοση των αδειών για την υλοποίηση των εξορύξεων και επεξεργασίας του μεταλλεύματος.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι οι επαφές θα πυκνώσουν. Η Eldorado Gold θα υποβάλει στην κυβέρνηση ένα υπόμνημα για τις εκκρεμότητες της μεγάλης επένδυσής της στην Ελλάδα. Παράλληλα συμφωνήθηκε να συσταθεί μια κοινή ομάδα που θα εξετάσει την  κατάσταση του συνόλου των επενδύσεων της καναδικής εταιρείας στη χώρα μας και την πορεία της από εδώ και στο εξής.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σάπες Εβρου. Το θέμα αυτό στο παρελθόν επισκιάστηκε από το ζήτημα των Σκουριών, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, «η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλοντος και δημιουργίας θέσεων εργασίας». Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε αυτούς τους όρους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της καναδικής πλευράς. Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold πρόσφατα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επένδυσης, μετά την εκλογή της Ν.Δ. για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr