Σε πτωτική τροχιά οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο

Για όγδοο στη σειρά τρίμηνο υποχώρησαν οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον δείκτη κόστους ακινήτων της εταιρείας Nationwide, αντανακλώντας την αναταραχή που επικρατεί στη βρετανική οικονομία ενόψει του Brexit.

Το κόστος των σπιτιών στη βρετανική πρωτεύουσα μειώθηκε κατά 2,6%, αγγίζοντας κατά μέσον όρο τις 465.722 στερλίνες. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται μόλις 5% χαμηλότερα από τα επίπεδα-ρεκόρ του α΄ τριμήνου του 2017, ενώ σε σχέση με το 2007 βρίσκονται περίπου 50% υψηλότερα.

Η αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και στην ευρύτερη περιοχή δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τη υπόλοιπη Βρετανία, ενώ η Nationwide προβλέπει ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν εξαιτίας της ανησυχίας για το Brexit.

«Παρότι οι υγιείς συνθήκες στην αγορά εργασίας και το χαμηλό κόστος δανεισμού θα προσφέρουν υποστήριξη, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει πιθανότατα να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και την επενδυτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων και ο αριθμός συναλλαγών να παραμείνουν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών περίπου στα τρέχοντα επίπεδα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Nationwide. Οι τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη Βρετανία αυξήθηκαν με ήπιο ρυθμό κατά 0,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση της Nationwide. Στη Βόρεια Ιρλανδία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση τιμών, κατά 5,2% σε ετήσια βάση, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο το κόστος των ακινήτων είχε ενισχυθεί κατά 3,3%. Στην Ουαλλία οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχαν καταγράψει αύξηση ύψους 0,9%.

Πηγή: kathimerini.gr