Σε τέσσερα χρόνια δόθηκαν 2.170 «χρυσές βίζες»

Περισσότερες από 560 «χρυσές βίζες» εκδόθηκαν στη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece. Πρόκειται για το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε όσους αλλοδαπούς αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός τους από το 2013 και μετά έφτασε τις 2.170 στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 έναντι 1.522 στα τέλη του 2016. Οι μισές σχεδόν εξ αυτών, και συγκεκριμένα 945, χορηγήθηκαν σε Κινέζους πολίτες.

Κινεζικές επενδύσεις

Τάση η οποία παραμένει εν ισχύι από την αρχή του προγράμματος, καθώς οι μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα προεξάρχουσας αυτής στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν δημιουργήσει ζήτηση και από υψηλόβαθμο στελεχικό δυναμικό των κινεζικών ομίλων. Εάν συμπεριληφθούν τα μέλη των οικογενειών των αγοραστών ακινήτων, το σύνολο των ξένων πολιτών που κατέχουν πλέον ελληνική βίζα ξεπερνά τα 5.000 άτομα. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι πολίτες με 387 εγκεκριμένες αιτήσεις και ρυθμούς επιβράδυνσης σε σχέση με τα πρώτα έτη του προγράμματος, ενώ στην τρίτη θέση έχει εκτοξευθεί η Τουρκία με 191 βίζες, γεγονός που αποδίδεται στην πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις διώξεις που ακολούθησαν. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αίγυπτος με 97 βίζες, ενώ σε Λιβανέζους έχουν δοθεί 89, σε Ουκρανούς 72, σε Ιρακινούς 69, σε Σύρους 50, σε Ιορδανούς 49 και άλλες 19 έχουν παραχωρηθεί σε υπηκόους των ΗΠΑ. Επιπλέον 202 «χρυσές βίζες» παραχωρήθηκαν από το 2013 έως και τα τέλη Νοεμβρίου σε πολίτες άλλων χωρών.

Ομως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία την πρώτη τριετία, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2016, είχε χορηγήσει τις μισές περίπου «χρυσές βίζες» απ’ όσες χορήγησε η Πορτογαλία τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του αντίστοιχου προγράμματος. Και για αυτό πολλοί προτείνουν μείωση του ελάχιστου ύψους επένδυσης και απλοποίηση διαδικασιών.

Σήμερα το πρόγραμμα με τις «χρυσές βίζες» προβλέπει πως με ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη χώρα οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής αλλά και –μετά επτά χρόνια– για ιθαγένεια. Την άδεια μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Το βασικό κίνητρο για πολλούς είναι πως οι κάτοχοι των αδειών μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Πηγή: kathimerini.gr