Σκληροί όροι και απειλές για περιορισμούς από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο ενόψει Brexit

Σκληραίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Βρυξέλλες απειλούν το Λονδίνο με οικονομικές κυρώσεις αν προσπαθήσει να υπονομεύσει στο μέλλον την ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω της ανταγωνιστικής μείωσης της φορολογίας ή της κρατικής επιδότησης εταιρειών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποσπάσουν διαβεβαιώσεις πως, αφότου αποχωρήσει η Βρετανία από την Ενωση, δεν θα προσπαθήσει να την ανταγωνιστεί αθέμιτα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη φορολογία, επιδοτώντας εταιρείες και χαλαρώνοντας το νομικό πλαίσιο για το περιβάλλον και την αγορά εργασίας. Σε έγγραφο που είχε παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα στα 27 κράτη-μέλη, οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν γίνεται να μεταχειριστούν τη Βρετανία, μετά το Brexit, σαν οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, διότι το μέγεθος της οικονομίας της είναι πολύ μεγάλο και η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά γεωγραφικά στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν τρόπους για να επιβληθούν στη Βρετανία περιορισμοί στη φορολογική πολιτική της, στην παροχή κρατικών επιδοτήσεων προς εταιρείες, στα περιβαλλοντικά στάνταρ και στα εργασιακά δικαιώματα. Η πρόθεση των Βρυξελλών αναμένεται να εξοργίσει πολλούς Βρετανούς πολιτικούς, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ μηνών το Λονδίνο είχε απειλήσει πως αν δεν αποσπάσει ικανοποιητική εμπορική συμφωνία θα μειώσει ακόμη περισσότερο την εταιρική φορολογία και θα απορρυθμίσει την αγορά εργασίας και την περιβαλλοντική νομοθεσία για να γίνει ανταγωνιστικότερο. Οι διαπραγματευτές της Κομισιόν ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των «27» πως η μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ ισχυρότερες ασφαλιστικές δικλίδες απ’ αυτές που περιλαμβάνουν οι συμφωνίες με την Ιαπωνία, τον Καναδά και (η υπό διαπραγμάτευση) με τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες προτείνουν δύο τρόπους για να αντιμετωπιστεί η βρετανική απειλή. Ο πρώτος είναι να περιληφθούν πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες για τις κρατικές επιδοτήσεις, το ύψος της φορολογίας και το κανονιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον και την εργασία στην εμπορική συμφωνία που θα ισχύσει μετά το Brexit (και κατά τη μεταβατική περίοδο).

Ο δεύτερος είναι η συμπερίληψη της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό κατάλογο με φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με τους FT, το Λονδίνο περίμενε ότι η Ε.Ε. θα τηρούσε σκληρή στάση στο θέμα, ωστόσο το εύρος των απαιτήσεων έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Λονδίνο. Βρετανοί αξιωματούχοι τόνισαν στους FT πως η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραχωρήσει πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στην κοινή αγορά της εάν θέλει να δικαιολογήσει τόσο σκληρούς όρους στη μελλοντική εταιρική σχέση με τη Βρετανία.

Πηγή: kathimerini.gr

Έντυπη