Στα υψηλά δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο σχεδόν υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη συμφωνία E.ON-RWE να τυγχάνει θετικής υποδοχής από την αγορά. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ η Wall Street υποχωρούσε ελαφρώς, αργά το βράδυ, έχοντας απεμπολήσει τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα εξαιτίας της αβεβαιότητας που αισθάνονται οι επενδυτές σε σχέση με τους δασμούς Τραμπ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,2%, σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Από τους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο με 1,1% σημείωσε χθες ο δείκτης εταιρειών κοινής ωφέλειας, κυρίως εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων γερμανικών εταιρειών.

Ενδιαφέρον έχει η άνοδος του δείκτη των αυτοκινητοβιομηχανιών κατά 0,4%, παρά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (βλέπε σελ. 32) πως θα επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,6%, με τη μετοχή της Innogy να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, 12%, και να ακολουθούν οι μετοχές της RWE με άνοδο 9,2% και της E.ON με άνοδο 5,2%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,1%, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ενίσχυσης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου κατά 0,38% στο 1,3902. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε αμετάβλητος, ενώ αντιθέτως σημαντική άνοδο 0,8% κατέγραψαν στο Μιλάνο ο FTSE MIB και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35. Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,2331. Στην αγορά κρατικών ομολόγων σημειώθηκε υποχώρηση της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,88.

Καθοδικά κατά δύο μονάδες βάσης κινήθηκε και η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,63%. Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 ήταν χθες βράδυ ουσιαστικά αμετάβλητος. Αντιθέτως, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,45%. Η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει ασταθής επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθιξε το ενδεχόμενο γενικευμένου εμπορικού πολέμου. «Με την περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων να έχει ολοκληρωθεί, τη φορολογική μεταρρύθμιση να έχει ξεκινήσει και τους δασμούς σε χάλυβα και σε αλουμίνιο να τίθενται σύντομα σε ισχύ, οι επενδυτές έχουν πολλά να αναλογιστούν», λέει στο Bloomberg ο Τζον Στόλτσφους, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στην Oppenheimer & Co.

Πηγή: kathimerini.gr