Στα ύψη το ιταλικό χρέος, προβληματισμός ανά την Ευρώπη

Νέα αύξηση παρουσίασε το 2017 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σε απόλυτους όρους, ενώ παραμένει το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ύστερα από εκείνο της Ελλάδας. Μέτρα για τη συγκράτηση του χρέους ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να λάβει και το Παρίσι, με το βλέμμα στραμμένο στην αναταραχή, που επικρατεί στις αγορές κρατικών ομολόγων και η οποία αυξάνει το κόστος δανεισμού των χωρών του ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, το ιταλικό δημόσιο χρέος ανήλθε στα 2,256 τρισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους, αυξημένο κατά 36,6 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

 Η ιταλική κυβέρνηση επισημαίνει ότι προσβλέπει στην πιο δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και σε στοχευμένες δημοσιονομικές κινήσεις για τον περιορισμό του.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μαιρ, από το βήμα οικονομικού στο Παρίσι υπογράμμισε ότι θα λάβει «σειρά μέτρων» μέσα στο 2018, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το χρέος και εν γένει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας θα κινηθούν «στη σωστή κατεύθυνση». Όπως είπε η αύξηση των αποδόσεων στις αγορές χρέους προκαλεί προβληματισμό τόσο στη γαλλική όσο και σε άλλες  κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 96,8% φέτος και θα διευρυνθεί ελαφρά στο 97,1% το 2019.

Πηγή: naftemporiki.gr