Στα 100 δισ. ευρώ αύξησε το πακέτο μέτρων η Γαλλία

Υπερδιπλασιάζει τα κονδύλια τα οποία έχει προϋπολογίσει η Γαλλία για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό σημαίνει πως τόσο το δημόσιο χρέος της χώρας όσο και το δημοσιονομικό έλλειμμά της θα εκτιναχθούν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, o υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά η δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν υπολογιστεί λιγότερο από ένα μήνα πριν. Τότε, πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες, οι προβλέψεις για τον δυσμενή αντίκτυπο από τον κορωνοϊό στην οικονομία ήθελαν τη γαλλική οικονομία να περιστέλλεται φέτος κατά 1% μόλις. Τώρα, τα κονδύλια των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμούν με το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γαλλίας. Και όπως παρατηρεί ο κ. Λε Μερ, «αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν τελικά, διότι τόσο η οικονομική κατάσταση όσο και οι ανάγκες των επιχειρήσεων αλλάζουν ραγδαία. Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Η αυξημένη πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της πανδημίας συμπεριλαμβάνεται στον αναθεωρημένο –για δεύτερη φορά– προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος συζητείται στη γαλλική Βουλή την προσεχή Τετάρτη. Κατά τον Μπρινό Λε Μερ, η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6%, δηλαδή περισσότερο από ποτέ από το 1945 και μέχρι σήμερα.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει σχεδόν ακινητοποιηθεί και πάμπολλοι άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ παράλληλα οι δημόσιες δαπάνες, ώστε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης και στήριξης των μεν και των δε, έχουν εκτινάξει τα προβλεπόμενα κονδύλια.

O υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανάν, τέλος, δήλωσε σε κοινή ανακοίνωση με τον υπουργό Οικονομικών ότι το τρέχον έτος το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται πως θα φθάσει έως και το 7,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (όταν προ της φονικής πανδημίας και βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας το έλλειμμα θα έπρεπε να μην ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ).

Πηγή: kathimerini.gr