Στα 4,15 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη φορολογουμένων το 4μηνο

Στα 4,15 δισ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Επί της ουσίας τα χρέη των φορολογουμένων αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο του ενός δισ. ευρώ κατά μέσον όρο τον μήνα, εξέλιξη που δείχνει ότι στο τέλος του έτους θα υπερβούν τα 12 δισ. ευρώ.

Σε έναν ακόμα «νεκρό» φορολογικά μήνα όπως ο Απρίλιος, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ και συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους διαμορφώθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, στα 4,15 δισ. ευρώ.

«Τρύπα» στα έσοδα

Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, η «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι το προσεχές διάστημα ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες και ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ρυθμός των κατασχέσεων έπεσε τον Απρίλιο –ίσως λόγω και του Πάσχα– καθώς στην «τσιμπίδα» πιάστηκαν περίπου 7.000 ακόμα φορολογούμενοι, όταν τους προηγούμενους μήνες είχαμε τουλάχιστον 20.000 νέες κατασχέσεις.

Συνολικά, οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα ανέρχονται σε 1.117.530, ενώ μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα σε 1.717.530 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 4,15 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους.
Από τα 4,15 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται σε 3,665 δισ. ευρώ. Οπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, από το νέο ληξιπρόθεσμο το 1 δισ. ευρώ χρωστούν 26 οφειλέτες.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.865.882.
Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.717.530 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1.117.530 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

4. Από το σύνολο των οφειλών 14,14 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 87,436 δισ. ευρώ.

Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1,9 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.

Βέβαια, μπροστά στο τεράστιο ποσό των 101,4 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρω ποσού φαντάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Πηγή: kathimerini.gr