Στην Κύπρο σχεδιάζεται μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα καθ’ ημάς βρίσκεται η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική στην αγορά ακινήτων της Κύπρου, η οποία σημειωτέον εισήλθε ύστερα από εμάς σε μνημόνιο και έχει ήδη κατορθώσει να ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να εξέλθει αυτού. Οπως έγινε γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθετη μείωση του φορολογικού συντελεστή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας (του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ δηλαδή), ο οποίος εφεξής θα διαμορφώνεται σε 0,5‰ –μισό τοις χιλίοις– (από 6 έως 19‰ που ήταν για τα έτη 2013 και μετά). Ταυτόχρονα, θα καταργηθεί πλήρως το δημοτικό και κοινοτικό τέλος επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ θα μειωθεί κατά 50% και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, μονιμοποιώντας ουσιαστικά τη ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί προσωρινά με ισχύ έως το τέλος του 2016.

Παράλληλα, θα διατηρηθεί η έκπτωση 20% που χορηγείται σε όσους εξοφλούν εγκαίρως τον Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας (μέσω Διαδικτύου ή τραπεζών), ενώ ορίζεται ότι θα απαλλαγούν του φόρου οι ιδιοκτήτες στους οποίους θα βεβαιώνεται φόρος έως 25 ευρώ (περίπου 19% του συνόλου). Οι εν λόγω φοροελαφρύνσεις έρχονται και ως αποτέλεσμα της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει από την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων που προορίζονται για ανοικοδόμηση ακινήτων. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, ο νέος αυτός φόρος θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, από τις φοροελαφρύνσεις το κυπριακό Δημόσιο θα απολέσει διπλάσια χρήματα, καθώς από 103 εκατ. ετήσιων εσόδων, πλέον αναμένονται 45 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι παρόμοιες παρεμβάσεις ελάφρυνσης της φορολογίας ακινήτων υιοθετήθηκαν πρόσφατα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ρουμανία, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τονώνουν και την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στέκεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι επιβάλλεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τον τακτικό φόρο κατοχής ακινήτων της Κύπρου, στη θέση των κλιμακωτών συντελεστών που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αυτό το σύστημα κρίνεται δικαιότερο, αφού πέραν του ότι απλοποιεί τη φορολογία, περιορίζει και τις στρεβλώσεις, καθώς οι κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές στα ακίνητα αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν κίνητρα για φοροαποφυγή και αντικίνητρα για επενδύσεις.

Οπως τονίζεται, «στη χώρα μας, αντίθετα, υιοθετήθηκαν κλιμακωτοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, στον συμπληρωματικό φόρο του οποίου για το 2016 κλιμακώνονται έως το 1,15%, είναι δηλαδή μέχρι 23 φορές υψηλότεροι από τον συντελεστή φορολογίας στην Κύπρο και, μάλιστα, χωρίς καν να υπολογιστεί ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανεβάζει τη συνολική επιβάρυνση ακόμα και στο 3%». Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά σχεδόν 36% σε όσους εκμεταλλεύονται ακίνητα, καθώς ο φόρος επί των εισοδημάτων από ενοίκια αυξήθηκε από 11% σε 15%. Μάλιστα, σε περιπτώσεις υψηλών εισοδημάτων από ενοίκια (άνω των 35.000 ευρώ ετησίως), ο συντελεστής ανέρχεται πλέον σε 45%, με αποτέλεσμα μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης να προσεγγίζει ακόμα και το 55% του συνολικού εισοδήματος, ποσοστό σχεδόν «δημευτικό», όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Πηγή: kathimerini.gr