Στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό εγγυημένο εισόδημα

Στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα δοθεί φέτος, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομική ενίσχυση που δίνεται τα τελευταία χρόνια, ως «κοινωνικό μέρισμα» στο τέλος του έτους. Οπως ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η έκτακτη ενίσχυση αφορά 482.335 άτομα που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση το πραγματικό εισόδημα κάθε εργαζομένου, με το κράτος να καταβάλλει το ίδιο, απευθείας στον εργαζόμενο, το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του συμμετοχή και αφορά τις περιόδους που οι μισθωτοί βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης.

Αναλυτικά, διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επωφελούνται της τρίμηνης παράτασης που έδωσε με απόφασή της η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μάλιστα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση. Θα λάβουν στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα, με το μισό ποσό σε προπληρωμένη κάρτα και το υπόλοιπο μισό σε μετρητά.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ξεκαθάρισε επίσης ότι το δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου κατά το σκέλος που τους αντιστοιχεί, ενώ απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του. Το ποσό αυτό, που αφορά τις ημέρες που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης, θα υπολογιστεί με βάση τα πραγματικά ποσά που έλαβαν, ήτοι αντιστοιχία των 534 ή των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η προθεσμία προκειμένου να λάβει κάποιος εργαζόμενος που ήταν ή είναι ακόμη σε αναστολή σύμβασης την ετήσια άδεια του 2020. Τέλος, με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Το κονδύλι θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, με τροπολογία θα ενταχθούν στους δικαιούχους και γιατροί, οδοντίατροι, δικαστικοί επιμελητές και γεωτεχνικοί.

Πηγή: kathimerini.gr