Στον «αέρα» το διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» του 26,9%

Αποτέλεσε το μεγαλύτερο σημείο τριβής του νέου ασφαλιστικού στο εσωτερικό «μέτωπο» επί πέντε μήνες (δηλαδή από τη δημοσίευση του προσχεδίου του νόμου Κατρούγκαλου τον Γενάρη μέχρι την ψήφισή του τον Μάιο του 2016) και τώρα κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί -τουλάχιστον- στη χρονική στιγμή που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή από την 1/1/2017.

Ο λόγος για την εισφορά 20% επί του δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών για λογαριασμό του κλάδου κύριας σύνταξής τους, αλλά και την εισφορά 6,9% -πάλι- επί του εισοδήματός τους υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το διπλό αυτό ασφαλιστικό «χαράτσι» προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου να εφαρμοστεί σε τέσσερις μήνες από σήμερα, δηλαδή από την 1/1/2017.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πλέον εφικτό, ή με άλλα λόγια έχει τεθεί θέμα χρονικής μετάθεσης της επιβολής του διπλού ασφαλιστικού «χαρατσιού».

Το «καυτό» -για τα έσοδα των ταμείων- ζήτημα  αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, προέκυψε  από τη σύσκεψη την οποία είχε προχθές η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και με στελέχη του βορειοϊρλανδέζικου δημοσίου οργανισμού, ο οποίος έχει αναλάβει να καταθέσει ένα σχέδιο συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης) και ενοποίησης των διαδικασιών είσπραξης φόρων και εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.

Ειδικά το σχέδιο ενοποίησης διαδικασιών είσπραξης εισφορών-φόρων, βάσει τροπολογίας την οποία πέρασε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μαΐου, έπρεπε να ήταν έτοιμο εδώ και πάνω από έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 31/7/2016 και να περιέγραφε τη διαδικασία ενοποίησης μέχρι την 31/12/2017, δηλαδή… έναν χρόνο μετά την πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για την ενοποίηση των ταμείων, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η εισφορά 20% για την κύρια ασφάλιση επί του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία!

Η καθυστέρηση -ήδη κατά έναν μήνα- κατάρτισης του σχεδίου ενοποίησης των διαδικασιών είσπραξης εισφορών-φόρων, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του σχεδίου ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης (η οποία πρέπει γίνει την 1/1/2017), αλλά και το γεγονός ότι παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει και… ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων πλην ΟΓΑ και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30/9/2017, έχει ανοίξει πλέον τον δρόμο στην καθυστέρηση επιβολής του διπλού ασφαλιστικού «χαρατσιού» του 26,9% από 1/1/2017, όπως παραδέχονται κύκλοι του υπ. Εργασίας.

Ήδη το ενδεχόμενο της επιβολής του εν λόγω χαρατσιού από 1/1/2017 -βάσει όσων ρητά προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου- συναντούσε σειρά δυσκολιών:

· Έπρεπε να υπολογιστούν δύο φορές οι εισφορές  που θα καταβάλλονταν το 2017. Οι καταβολές του α’ εξαμήνου του 2017 θα έπρεπε να προκύψουν με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε από τους επαγγελματίες το 2015, ενώ οι καταβολές του β’ εξαμήνου του 2017 έπρεπε να προκύψουν με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2016. Τέλος, στο β’ εξάμηνο του 2017 θα γινόταν συμψηφισμός μεταξύ των καταβολών που έγιναν  με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνων που έγιναν με βάση το εισόδημα του 2016. Αν η… «προσωπική διαφορά» των καταβληθεισών εισφορών ήταν θετική (δηλαδή οι εισφορές με βάση το δηλωθέν εισόδημα του 2016 είναι μεγαλύτερες από εκείνες που προέκυψαν με βάση το εισόδημα του 2015), τότε θα επιβαλλόταν αναδρομική αύξηση των εισφορών που καταβλήθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και αντίστροφα.

· Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» πρέπει να καταβάλλεται «εναρμονισμένα» με τη φορολογία εισοδήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει πως οι νέες εισφορές (20% και 6,9%) θα πρέπει να  καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις δόσεις προς την εφορία. Ωστόσο, με βάση και τα φετινά δεδομένα, οι τρεις δόσεις της φορολογίας εισοδήματος (που δηλώθηκε για το 2015) καταβάλλονται στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016. Αν οι δόσεις για τις εισφορές του 2017 καταβάλλονταν στο παραπάνω διάστημα, θα κατέρρεαν τα έσοδα των ασφαλιστικών τομέων των αυταπασχολούμενων και των επιστημόνων στο α’ εξάμηνο του 2017.

Έτσι, όπως παραδέχονται στελέχη του υπ. Εργασίας, η «εναρμόνιση» του χρόνου καταβολής εισφορών και φόρων πρέπει να γίνει προς τα… πίσω, δηλαδή οι τακτικές καταβολές των εισφορών (αλλά και των φόρων) να ξεκινούν το αργότερο από τον Μάρτιο κάθε έτους.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο από το 2017 (δηλαδή να ξεκινήσουν οι καταβολές φόρων-εισφορών από τον ερχόμενο Μάρτιο και όχι… Ιούλιο), θα πρέπει να «τρέξουν» δύο διαδικασίες  παράλληλα:

1. Η πρώτη προβλέπει την ενοποίηση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών-φόρων (η οποία, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, κινείται με «ρυθμούς χελώνας»).

2. Η δεύτερη προβλέπει να κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το εισόδημα του 2016 το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2017. Το τελευταίο, μάλιστα, θα έπρεπε να γίνει σε συνθήκες που η απόδοση συνολικά της φορολογίας στο επτάμηνο του 2016 φαίνεται να μην είναι η προβλεπόμενη…

Τα θέματα της ενοποίησης των ταμείων, της σύνδεσης εφορίας-ταμείων (αλλά και οι προβλέψεις για τα έσοδα από το διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» του 26,9%), μαζί και ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων αναμένεται να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ υπ. Εργασίας και θεσμών στα τέλη του τρέχοντος μηνός, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Πηγή:capital.gr