Στον εσωτερικό τουρισμό ποντάρουν Γερμανία, Ιταλία

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει να αναπτερώνει το ηθικό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία. Και οι δύο χώρες, όπως και η Ελλάδα και η Ισπανία, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον εσωτερικό τουρισμό, ώστε να υπάρξουν έσοδα και να αποκατασταθεί μέρος της ζημίας που προκάλεσαν οι απαγορεύσεις της πανδημίας. Λόγου χάριν, όπως παρατηρεί σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, στα γερμανικά κρατίδια στον βορρά της χώρας, που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, ανακοίνωσαν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος των Καθολικών στα τέλη Μαΐου.

Στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία τα ξενοδοχεία στις δημοφιλείς ακτές της Βαλτικής ανοίγουν από τις 18 Μαΐου, αλλά κατ’ αρχήν μόνον για τους ντόπιους, δηλαδή τους κατοίκους του κρατιδίου. «Από τις 25 Μαΐου θα υποδεχόμαστε πελάτες και από άλλα κρατίδια», εξηγεί ο πρόεδρος του Τουριστικού Συνδέσμου του Μεκλεμβούργου, Βόλφγκανγκ Βαλντμίλερ. Ολα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση τήρησης των νέων υγειονομικών προδιαγραφών και με τον πρόσθετο όρο η πληρότητα να μην ξεπερνάει το 60%. Στην εστίαση ισχύουν αντίστοιχες προβλέψεις ασφαλείας για να προστατευθεί η υγεία εργαζομένων και πελατών. Τα εστιατόρια ανοίγουν σήμερα στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία μεταξύ 6 το πρωί και 9 το βράδυ και η πληρότητα θα φθάνει το 60%. Οι πελάτες μπορούν να εισέρχονται μόνον κατόπιν κρατήσεων για την επιτυχή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων. Στα τραπέζια με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου υπάρχει ανώτατο όριο 6 ατόμων. Το προσωπικό πρέπει να φοράει μάσκα, όχι όμως και οι πελάτες. Στα περίπου 200 κάμπινγκ του κρατιδίου δεν ισχύει το 60%, αλλά επιβάλλεται συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των τροχόσπιτων και των σκηνών.

Στο επίσης τουριστικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας που βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα τα ξενοδοχεία ανοίγουν και πάλι από τις 25 Μαΐου. Στόχος, όμως, είναι ο αριθμός των πελατών να παραμείνει χαμηλός, τονίζει το τοπικό υπουργείο Οικονομίας. Ενα δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα μπορεί να διατεθεί στον επόμενο πελάτη μετά την παρέλευση τουλάχιστον επτά ημερών. Οσο για τα καφέ, τα εστιατόρια και τις μπιραρίες, ανοίγουν και αυτές από μεθαύριο Δευτέρα με προϋποθέσεις. Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η προσεκτική επανεκκίνηση του κλάδου που αποφάσισαν πολλά ομόσπονδα κρατίδια, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι μπορεί να σωθεί τουλάχιστον ένα μέρος της φετινής σεζόν.

Και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, η αγωνία για το μέλλον του τουρισμού είναι τεράστια. Τα μνημεία και τα αξιοθέατα, στα οποία μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, θα ξανανοίξουν μέσα στον Μάιο. Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ετοιμάζει τους κανόνες για αυτήν την τόσο ποθητή επανεκκίνηση, δίνοντας βάρος στον εσωτερικό τουρισμό με ένα είδος μπόνους (πιθανώς από 350 μέχρι 500 ευρώ) στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, ώστε να πάνε έστω και ολιγοήμερες διακοπές εντός συνόρων. Αλλωστε, όλοι έχουν καταλάβει πως φέτος οι ξένοι τουρίστες στην Ιταλία θα είναι από ελάχιστοι έως μηδενικοί. Οι τουριστικές ενώσεις προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι σε οργανωμένες παραλίες η είσοδος θα επιτρέπεται μόνον με κράτηση, ενώ για τις ελεύθερες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους.

Πηγή: kathimerini.gr