Στους κερδισμένους της πανδημίας, η Amazon και ο Τζεφ Μπέζος

Παρότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει σε ύφεση το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και εξωθώντας στην ανεργία τους εργαζομένους, ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι φαίνεται να μένουν αλώβητοι από αυτή την δυσμενή συγκυρία. Τα κέρδη και το σύνολο της περιουσίας τους κινούνται ανοδικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κρίση μάλλον τους ισχυροποιεί παρά τους αποδυναμώνει. Τέτοια είναι η περίπτωση του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Ο ίδιος είδε τελευταία την περιουσία του να αυξάνεται κατά 24 δισ. δολ., κυρίως λόγω της μαζικής στροφής των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων. Την περασμένη Τρίτη, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 5,3% αυξάνοντας την καθαρή αξία της περιουσίας του στα 138 δισ. δολ. Tο μερίδιό του στην Amazon διαμορφώνεται στο 11%.

Οπως αναφέρει το Bloomberg Billionaires Index, ενώ η συνολική καθαρή αξία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μειώθηκε κατά 553 δισ. δολ. το τρέχον έτος, παρατηρείται αύξηση 20% από τις 23 Μαρτίου, που έφτασε σε χαμηλά επίπεδα. «H ψαλίδα αυτή αναμένεται να διευρυνθεί εάν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Ματ Μάλεϊ στο Bloomberg, επικεφαλής αναλυτής στη Miller Tabak + Co. «Οσοι είναι πραγματικά πλούσιοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Υπάρχουν και λιγότερο πλούσιοι, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε εάν θα βάλουν στο τραπέζι ένα πιάτο φαΐ ή εάν θα συνεχίσουν να μένουν κάτω από μια στέγη», συνεχίζει ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Μπέζος έχει τελευταία προχωρήσει σε προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε έναν δεύτερο γύρο προσλήψεων ανακοινώνοντας 75.000 νέες προσλήψεις, πέρα από τις 100.000 που είχε αναγγείλει τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, αύξησε και το ωρομίσθιο των υπαλλήλων του που εργάζονται στις αποθήκες της, δίνοντάς τους επιπλέον 2 δολ. την ώρα. Από την άλλη όμως, σφοδρή είναι και η κριτική που έχει δεχθεί, καθώς έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί από τους εργαζομένους της Amazon στην Αμερική για την απουσία επαρκών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από τον έτερο κολοσσό, τη Wal-Mart, επίσης είδε σημαντική αύξηση στα κέρδη και στην περιουσία της. Η οικογένεια Γουάλτον στην οποία ανήκει ο αμερικανικός κολοσσός είδε φέτος την περιουσία της να αυξάνεται κατά 5% στα 169 δισ. δολ., ανεβαίνοντας στην κορυφή της λίστας με τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου. Παράπονό όμως δεν έχει ούτε ο Ερικ Γουάν, ο ιδρυτής της Zoom, μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στην εποχή του κορωνοϊού. Η περιουσία του το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκε και ανήλθε στα 7,4 δισ. δολ., ενίσχυση που προήλθε από τη στροφή των επιχειρήσεων στην τηλεργασία μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πηγή: kathimerini.gr