Στο παρά πέντε απέφυγε το λουκέτο ο όμιλος Arcadia

Η χρεοκοπία για τον όμιλο Arcadia του αμφιλεγόμενου Βρετανού επιχειρηματία Φίλιπ Γκριν αποφεύχθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή, διότι οι πιστώτριες τράπεζες ενέκριναν το σχέδιο αναδιοργάνωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Ο Arcadia διατηρεί σειρά εμπορικών σημάτων στον χώρο της ένδυσης και των αξεσουάρ, τα οποία είναι τα Topshop, Topman, Wallis, Evans, Burton, Miss Selfridge, Dorothy Perkins και Outfit. Στον ίδιο επιχειρηματία ανήκε και η αλυσίδα καταστημάτων BHS, που δεν υπάρχει πλέον και η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε παρουσία και στην Ελλάδα – πάντως, σήμερα διατίθενται ρούχα με τη φίρμα Topshop και Τοpman στην ελληνική αγορά. Τι σημαίνει ακριβώς αναδιοργάνωση; Η εταιρεία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Φίλιπ Γκριν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και ρατσιστικές συμπεριφορές εις βάρος υπαλλήλων του, κακές εργασιακές συνθήκες εντός Βρετανίας και εκτός σε εγκαταστάσεις προμηθευτών του, αλλά και φοροαποφυγή.

Επιπλέον, προβλέπεται πως θα κλείσουν καταστήματα, ενώ θα μειωθεί και το ενοίκιο το οποίο καταβάλλει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων όπου στεγάζονται τα καταστήματα με τα εμπορικά του σήματα. Συν τοις άλλοις, θα γίνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων της Arcadia. «Eίμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στους πιστωτές μας, που στηρίζουν το σχέδιό μας για εξυγίανση του ομίλου», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arcadia Ιαν Γκράμπινερ. «Το μέλλον της Arcadia, των χιλιάδων συνεργατών μας και της εκτεταμένης προμηθευτικής μας αλυσίδας φαίνεται πως είναι πλέον περισσότερο εξασφαλισμένο». Ο όμιλος, ειδικότερα, διατηρεί στην κατοχή του συνολικά 500 καταστήματα, εκ των οποίων 23 θα διακόψουν τη λειτουργία τους και σε 194 θα μειωθεί η μίσθωση έως και κατά 70%. Σε αυτόν απασχολούνται απευθείας 18.000 άτομα, αλλά πολύ περισσότερα είναι όσα εργάζονται στους προμηθευτές του.

Μετατροπές

Πριν από μία εβδομάδα, η συνάντηση όσων έχoυν συμφέροντα στην Arcadia ανεστάλη, επειδή ορισμένοι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να στηρίξουν τις προτάσεις του κ. Γκριν. Την προηγούμενη Παρασκευή, επανήλθε εκείνος με καλύτερες προσφορές προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις οποίες κάλυψε οικονομικά η ουσιαστική ιδιοκτήτρια του Arcadia Τίνα Γκριν και σύζυγος του Φίλιπ Γκριν με έδρα το Μονακό. Επιπλέον, η ίδια χρηματοδότησε τη συμφωνία που συνήφθη με την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων της Βρετανίας για να κλείσει «τρύπα» στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων της Arcadia.

O  όμιλος βρίσκεται στην ίδια δυσχερή θέση με πολλούς άλλους στη λιανική ένδυση στη Βρετανία, οι οποίοι τα τελευταία δυο χρόνια είτε τέθηκαν ολοσχερώς εκτός αγοράς είτε έκλεισαν κάποια καταστήματά τους. Οι βασικοί λόγοι, τέλος, είναι η υποτονική ζήτηση από τους καταναλωτές, η αύξηση του εργατικού κόστους και της φορολογίας εμπορικών ακινήτων, καθώς και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τις ψηφιακές πλατφόρμες για ψώνια. Ανάλογες συμφωνίες εξυγίανσης έχουν κάνει και οι όμιλοι Mothercare, Debenhams κ.ά., αλλά δεν αποτελούν εχέγγυα επιβίωσης.

Πηγή: kathimerini.gr