Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975 η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975 κατά το β΄ τρίμηνο, αλλά οι μισθοί –προσαρμοσμένοι με βάση τον πληθωρισμό- υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι Βρετανοί έρχονται αντιμέτωποι με συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου, παρά την ισχυρή αγορά εργασίας.

Η μείωση στους μισθούς είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες για ανάπτυξη.

Η οικονομική ανάπτυξη είχε ήδη επιβραδυνθεί απότομα στο α΄ τρίμηνο καθώς η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε τους βρετανούς καταναλωτές να συγκρατήσουν τις δαπάνες.

Η ανεργία υποχώρησε στο 4,5% την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1975, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κατά 64.000, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο οι πραγματικοί μισθοί των Βρετανών μειώθηκαν κατά 0,5% στους τρεις μήνες μέχρι το Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα κέρδη. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% το Μάιο, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων σχεδόν ετών.

Πηγή: capital.gr