Στο 1% κατεβάζει την ανάπτυξη για το 2019 η Ιταλία

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2019 αναμένεται να προχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκτιμάται πως η αρχική πρόβλεψη του 1,5% θα διαμορφωθεί στο 1% στο πλαίσιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν. Κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει τη μείωση του ελλείμματος. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Τζιουζέπε Τρία εξέφρασε την ελπίδα ότι ενδεχομένως αργά χθες τη νύχτα να επιτυγχανόταν συμφωνία Ρώμης – Βρυξελλών επί του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, είχε ήδη υπάρξει συναίνεση μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Kόντε και των πολιτικών αρχηγών (Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο) των κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό, ως προς το περιεχόμενο και τους αριθμητικούς στόχους στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2019. Αυτός προβλέπει έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ. Oπως αναφέρει το Bloomberg, oι δύο ευρωσκεπτικιστές αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και συμφώνησαν στον νέο προϋπολογισμό. Πάντως, αυτές οι εξελίξεις δεν φαίνεται να πείθουν τις αγορές. Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων δεν είχαν μεγάλη μεταβολή στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές. Το σπρεντ με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα διαμορφώθηκε στις 269 μ.β., δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ πενταετίας των 327 μονάδων βάσης του Νοεμβρίου. Ωστόσο, το σπρεντ των 269 μονάδων βάσης είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Στόχος

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο Τζουζέπε Κόντε είχε παρουσιάσει ως στόχο για το έλλειμμα το 2,04% του ΑΕΠ, αλλά χθες δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε πως ακόμη συνεχίζεται ο διάλογος με τη Ρώμη, ένδειξη πως δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη – πάντως, πηγές ανέφεραν πως η Κομισιόν πιθανώς να δεχθεί το 2,04% του ελλείμματος. Αρχικά η Ρώμη είχε υποβάλει προϋπολογισμό, στο πλαίσιο του οποίου το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω υψηλών δαπανών θα έφθανε το 2019 το 2,4% του ΑΕΠ έναντι του 1,8% φέτος. Η ιταλική κυβέρνηση προσδοκά να δαπανήσει 3 δισ. ευρώ επιπλέον ώστε να καλύψει το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης – προτείνεται ένα σχήμα που να βγάζει άθροισμα 100 με την πρόσθεση της ηλικίας, π.χ. των 60 ετών, με τα χρόνια καταβολής εισφορών, π.χ. των 40 ετών. Πάντως, δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δαπάνες των 3 δισ. ευρώ. Στον νέο προϋπολογισμό, τέλος, εμπεριέχονται προβλέψεις για αύξηση των φόρων στα πολυτελή οχήματα, ώστε να δοθούν κίνητρα για πιο καθαρά αυτοκίνητα, αλλά και προβλέψεις για περιστολή πολύ υψηλών συντάξεων, των λεγόμενων «χρυσών συντάξεων».

Πηγή: kahtimerini.gr