Στο 12,2% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Mάιο

Σε υψηλό εξαμήνου έφθασε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας της λίρας. Η άνοδος του κόστους διαβίωσης και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν προκληθεί εξαιτίας της διολίσθησης της τουρκικής λίρας, εντείνοντας τις πιέσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Παρότι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται στην αύξηση του κόστους δανεισμού, ενόψει των εθνικών εκλογών στις 24 Ιουνίου, η ανοδική πορεία του πληθωρισμού έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Είναι μεγάλος πλέον ο κίνδυνος να επιδεινωθούν ραγδαία οι οικονομικές συνθήκες, τρέποντας σε φυγή τους ξένους επενδυτές.

Τα τελευταία στοιχεία για την άνοδο των τιμών «είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να πάρει κάποιες αποφάσεις στη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου», σχολιάζει ο Τίμοθι Ας, οικονομολόγος στην BlueBay Asset Management. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε τον Μάιο στο 12,2%, από το 10,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του καλαθιού της νοικοκυράς στην Τουρκία, αυξήθηκαν 11% από 8,8% που είχαν αυξηθεί τον Απρίλιο. Στον κλάδο ενέργειας, οι τιμές αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 15,2% σε ετήσια βάση, από το 12% έναν μήνα πριν.

Η προσδοκία των αναλυτών για νέα αύξηση των επιτοκίων, έπειτα από αυτήν που αποφασίστηκε στις 23 Μαΐου, οδήγησε χθες στην άνοδο κατά 0,2% του νομίσματος της χώρας, φθάνοντας τις 4,6363 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα τον Μάιο αποφασίστηκε αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης, διότι η τουρκική λίρα είχε διολισθήσει στο ιστορικό χαμηλό των 4,8450 λιρών έναντι του ενός δολαρίου. Στην επόμενη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού ακόμη κατά 100 μονάδες βάσης, προβλέπει ο Τζέισον Τουβέι, οικονομολόγος στην Odeabank. Πριν από την αύξηση του Μαΐου, η κεντρική τράπεζα είχε δεχθεί σκληρή κριτική διότι δεν έπαιρνε κανένα μέτρο για να δαμάσει τον πληθωρισμό στη χώρα, που κινείται πάνω από το 10% από τις αρχές του 2017. Η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας οδήγησε σε άνοδο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο στα 4,812 δισ. δολάρια από τα 4,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο.

Πηγή: kathimerini.gr