Στο 3,2% θα κινηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ολλανδικής οικονομίας το 2018

Ισχυρή ανάπτυξη της ολλανδικής οικονομίας το 2018 και το 2019, υποχώρηση της ανεργίας και άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2% προβλέπει η ολλανδική ανεξάρτητη υπηρεσία οικονομικών προβλέψεων (CPB). Η ολλανδική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2018 και θα επιβραδυνθεί ελαφρώς στο 2,7% το 2019. Πρόκειται για επίδοση που είναι καλύτερη από αυτήν της Ευρωζώνης, κατά μέσον όρο, κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το έτος. Εξίσου καλά είναι τα νέα για τους Ολλανδούς και στο ζήτημα της ανεργίας, η οποία προβλέπεται να περιοριστεί, από το 4,9% το 2017, στο 3,9% το 2018 και στο 3,5% το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

Οπως αναφέρει η ανεξάρτητη υπηρεσία οικονομικής ανάλυσης, οι ολλανδικές εταιρείες προσφέρουν στους υπαλλήλους τους όλο και πιο συχνά συμβόλαια αορίστου χρόνου και καταβάλλουν αυξημένο μισθό, στην προσπάθειά τους είτε να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους είτε να κρατήσουν ήδη υπάρχοντες. Η άνοδος του μισθολογικού κόστους και η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού στο 1,6% το 2018 και στο 2,3% το 2019, προβλέπει η ανεξάρτητη υπηρεσία προβλέψεων. Ωστόσο, η διάμεση αγοραστική δύναμη των Ολλανδών θα ενισχυθεί κατά 1,6% το 2019, χάρη στην αύξηση των μισθών και στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος.

Οι αιτίες

Η άνθηση της ολλανδικής οικονομίας αποδίδεται στη θετική πορεία της διεθνούς οικονομίας, στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της ολλανδικής κυβέρνησης και στην καλή πορεία της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς αναλυτές, στις προβλέψεις περιλαμβάνεται σενάριο όπου η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά συνάπτει εμπορική συμφωνία. Συμπληρώνουν ωστόσο πως «ενδέχεται να ενισχυθούν σημαντικά οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία αν υπάρξει χαοτικό Brexit ή αν είναι απογοητευτικό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα περιοριστεί ελαφρώς τα επόμενα χρόνια λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Χάγη. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα περιοριστεί, από το 1,1% του ΑΕΠ το 2017, στο 0,7% το 2018 και στο 0,9% το 2019. Θετική για την οικονομική ανάπτυξη θα είναι η αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για την παιδεία αλλά και για την υγειονομική περίθαλψη. Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη και το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το δημόσιο χρέος της Ολλανδίας προβλέπεται πως θα περιοριστεί, από το ήδη χαμηλό 56% του ΑΕΠ το 2017, στο 52,1% το 2018 και στο 48% το 2019.

Πηγή: kathimerini.gr