Συμβιβασμός 1 δισ. ευρώ μεταξύ Google – Γαλλίας

Η Google συμφώνησε να πληρώσει ένα δισ. ευρώ στο γαλλικό κράτος, στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης σε υπόθεση φορολογικής απάτης, κάτι που μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο εις βάρος άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές της  Γαλλίας επεδίωκαν να αποσαφηνίσουν εάν η Google, η οποία διατηρεί την ευρωπαϊκή έδρα της στο Δουβλίνο, δεν κατέγραφε όλες τις δραστηριότητες στη χώρα για να μην πληρώσει τους φόρους που όφειλε στο γαλλικό κράτος.

Στο πλαίσιο της συμβιβαστικής λύσης επιβλήθηκε πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον φόροι 465 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Google. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας διεκδικούσε υψηλότερο πρόστιμο στο πλαίσιο του συμβιβασμού. Οταν οι φορολογικές αρχές είχαν εισβάλει το 2016 στα γραφεία της Google στο Παρίσι, είχε γίνει λόγος για την καταβολή 1,6 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση τότε να αποκλείει το ενδεχόμενο συμβιβασμού. Η Google, θυγατρική της Alphabet, πληρώνει ελάχιστους φόρους στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διότι δηλώνει σχεδόν όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της στην Ιρλανδία, η οποία προσφέρει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στους τεχνολογικούς ομίλους.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Γ. Νταρμανίν στη Le Figaro, τόνισε πως η συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε με την Google μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο σε παρεμφερείς φορολογικές υποθέσεις που έχουν ζημιώσει το γαλλικό δημόσιο. Το Παρίσι επέβαλε τον Ιούλιο «ψηφιακό» φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Γαλλία.

Πηγή: kathimerini.gr