Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου προτείνει η Ε.Ε. στη Βρετανία

Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπου απορρίπτεται πρόταση της Βρετανίας να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας ή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Προσφέρεται, όμως, η επιλογή για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και μιας άλλης για τις αερομεταφορές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ελεύθερη κίνηση επιβατών μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας μετά το Brexit.
Αυτή η θέση της Βρετανίας θα οδηγήσει σε «αρνητικές οικονομικές συνέπειες».

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο μέλλον, τονίζεται στο έγγραφο έξι σελίδων που παρουσίασε ο κ. Τουσκ. Οπως αναφέρεται σε αυτό, «η αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε τριβές. Η διαφοροποίηση των δασμών και των κανόνων σε κάθε αγορά σε συνδυασμό με την απουσία ενός κοινού νομικού συστήματος θα οδηγήσουν σε πρόσθετους ελέγχους και διαδικασίες». Δυστυχώς, οι νέες συνθήκες στις σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας θα έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε πως μόνο μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μπορεί να επιτευχθεί με τη Βρετανία μετά το Brexit. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όπως πράξαμε με άλλους εμπορικούς εταίρους, για παράδειγμα με τον Καναδά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι μόνο μια εμπορική συμφωνία», είπε ο κ. Τουσκ. Τόνισε πως η Βρετανία έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές και τη διεκπεραίωση δρομολογίων στη μετά Brexit εποχή, ο κ. Τουσκ πρότεινε τη σύναψη συμφωνίας για να διατηρηθεί η σύνδεση των αεροδρομίων και, ως εκ τούτου, η ελεύθερη κίνηση των επιβατών.

Πηγή: kathimerini.gr