Συνθήκες για δυναμική ανάκαμψη εντός του 2021

Επειτα από μια σοβαρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, η πρόοδος σε επίπεδο ιατρικής και τα τεράστια προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης σε όλο τον κόσμο διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για μια γρήγορη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας την άνοιξη. Εν μέρει η ανάπτυξη, ενισχυμένη από τη σωρευμένη ζήτηση για καταναλωτικές υπηρεσίες, μπορεί να μας εκπλήξει με τη δυναμική της, αφότου αμβλυνθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Εχουμε τρεις λόγους να αισιοδοξούμε μετά έναν σκοτεινό χειμώνα. Ο πρώτος είναι πως ο θερμότερος καιρός και ο συνεχιζόμενος εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ή εκτεθειμένων ομάδων θα πρέπει να αποσυμπιέσουν τα συστήματα υγείας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει το περιθώριο σοβαρής άρσης των μέτρων στο βόρειο ημισφαίριο μετά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα ακολουθήσει μια πολύ πιο ήπια εξωτερική και εμπορική πολιτική από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Το ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει ενδεχομένως θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων. Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα υποστηρίξει την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας περισσότερο από ποτέ. Αν και δεν περιμένουμε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσουν και πάλι τα προγράμματα στήριξης, πιθανότατα θα διατηρήσουν την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική τους πολιτική ακόμη και μετά το 2021.

Οι χώρες που υπέστησαν τη χειρότερη ύφεση το 2020 μπορούν να απολαύσουν την πιο θεαματική ανάκαμψη από την άνοιξη και μετά, αρκεί, στο μέτρο του δυνατού, να λάβουν σωστές αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία να σημειώσουν ταχύτερη αύξηση στο ΑΕΠ το 2021 από ό,τι οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη κατά μέσον όρο και η Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ, η  Κίνα αποτελεί τη μείζονα εξαίρεση στον κανόνα, ο οποίος υπαγορεύει πως οι χώρες που έχουν δραματικότερα πληγεί μπορεί να εμφανίσουν και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη το τρέχον έτος. Αφότου η Κίνα απέφυγε την ύφεση πέρυσι, χάρις στο ότι ανταποκρίθηκε, καθυστερημένα μεν, αποφασιστικά δε, στο πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ της θα εμφανίσει σταθερή αύξηση 9% το 2021. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη επιτυχής πορεία της Κίνας, η οποία τροφοδοτείται με μόχλευση, δεν μπορεί να αποκρύψει τα βαθιά ριζωμένα προβλήματά της. Τέλος, ένα αξιοσημείωτο στοιχείο του νέου κύκλου της οικονομίας, η οποία θα εμφανίσει ταχεία ανάπτυξη με ακόμη πιο χαμηλό πληθωρισμό και υποστηρικτικά μέτρα-ρεκόρ, είναι πως θα ευνοήσει όσους επενδυτές επιλέξουν να στοιχηματίσουν περαιτέρω σε περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν υψηλό ρίσκο μέσα στο 2021.

Πηγή: kathimerini.gr