Σχέδια Uber για επέκταση στη διανομή φαγητού κατ’ οίκον

Στη διανομή φαγητού κατ’ οίκον αλλά και σε χώρους εργασίας σχεδιάζει να κάνει ένα ακόμη βήμα η καλιφορνέζικη Uber, η οποία, μέσω της πλατφόρμας της, διασυνδέει ιδιώτες οδηγούς με επιβάτες. Στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στη συγκεκριμένη αγορά, μέσω πιθανής εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας διανομής Deliverοo. Η Uber διαθέτει την εταιρεία διανομής φαγητού Uber Eats, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική με την Deliveroo.

Η Uber θέλει να κατακτήσει δεσπόζουσα θέση στη διανομή φαγητού σε κατοικίες, καταστήματα και εργασιακούς χώρους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Uber Eats αναπτύσσεται ραγδαία και έχει κερδίσει έδαφος έναντι της ανταγωνιστικής Grubgub.

Διευρύνοντας το δικό της «οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών», η Uber εισήγαγε και την υπηρεσία πληρωμών Uber Cash. Ετσι, οι καταναλωτές της στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο ηλεκτρονικών πληρωμών για το φαγητό που παραλαμβάνουν από την Uber Eats. Η Grubgub, από την άλλη, εμπλούτισε την πλατφόρμα της με μία νέα υπηρεσία, με την οποία δύο ή και περισσότερα άτομα μπορούν να μοιραστούν το κόστος ενός γεύματος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αμερικανική αλλά και η διεθνής αγορά διανομής φαγητού έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η αξία της αμερικανικής εκτιμάται στα 13 δισ. δολάρια. Μία από τις καινοτομίες που προσφέρουν οι εταιρείες του κλάδου, όπως η αμερικανική Postmates, είναι οι συνδρομές. Mε 9,99 δολάρια μηνιαίως οι πελάτες της έχουν δυνατότητα για απεριόριστες δωρεάν παραγγελίες.

Η αμερικανική Uber και η βρετανική Deliveroo βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων. Aκόμη δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα το οποίο ενδεχομένως θα κατέβαλλε η Uber για να εξαγοράσει την Deliveroo. Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ως προς τα σχέδια της Deliveroo, η όποια τιμή εξαγοράς θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερη από την τελευταία αποτίμηση της αξίας της εταιρείας στα 2 δισ. δολάρια. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνομιλίες μπορεί και να ναυαγήσουν. Το 2017, η Deliveroo συζητούσε με τον ιαπωνικό όμιλο υψηλής τεχνολογίας Softbank Group, με στόχο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ωστόσο, οι επαφές τους διακόπηκαν αιφνίδια, επειδή η Softbank αποφάσισε ότι ήθελε να επικεντρωθεί στην οικονομική υποστήριξη της Uber, της οποίας είναι μεγαλομέτοχος.

Η Deliveroo θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πολλά υποσχόμενες νεοφυείς ευρωπαϊκές εταιρείες. Το 2017 είχε συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 480 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ των χρηματοδοτών της συγκαταλέγονται οι επενδυτικοί οίκοι Fidelity Investments και T. Rowe Price Group. Η Deliveroo ενδιαφέρει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι, ο οποίος έχει θέσει σε προτεραιότητα τις δραστηριότητες της Uber στη διανομή φαγητού, ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής για δημόσια διάθεση μετοχών το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Επιπροσθέτως, ο κ. Κοσροβσάχι επιδιώκει να υλοποιήσει και άλλες εξαγορές. Βρίσκεται σε συνομιλίες με την ανταγωνίστρια Careem, μια εταιρεία στο Ντουμπάι, που εξυπηρετεί τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και το Πακιστάν και διατηρεί πλατφόρμα διασύνδεσης οδηγών και επιβατών, όπως και η Uber.

Πηγή: kathimerini.gr