Σχέδιο επιδότησης εισφορών προωθεί το Βερολίνο

Το Βερολίνο δεν παραλείπει ποτέ να υπενθυμίζει στον κόσμο την αδιάκοπη αφοσίωσή του στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ομως, όσο η οικονομία της Γερμανίας επηρεάζεται όλο και πιο πολύ από την επιβράδυνση της μεταποίησης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ήδη εξερευνούν την υιοθέτηση μέτρων στήριξης. Κάποια ίσως να μην ανακοινωθούν ή να μην εφαρμοστούν ποτέ. Αλλα, όμως, έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως αποκαλύπτουν πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Τα σχέδια του Βερολίνου για την οικονομία απορρέουν, αφενός, από την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών που αποδίδονται στους εμπορικούς πολέμους που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά των ισχυρότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. Αφετέρου, τα μέτρα που εξετάζονται σήμερα βασίζονται στο πακέτο στήριξης που είχε εφαρμοστεί το 2009, δηλαδή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε πακέτο 54 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται σε συμπληρωτικό προϋπολογισμό για το 2020 που το υπουργείο Οικονομικών θέλει να περάσει το συντομότερο δυνατόν για να υλοποιηθεί αρχές του επόμενου έτους. Μέσα στον Οκτώβριο, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να παρουσιάσει νομοσχέδιο για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες για να μειωθούν οι υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους. Παρόμοιο πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί το 2009, θωρακίζοντας 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας από τον κίνδυνο να καταργηθούν λόγω της κρίσης που επικρατούσε τότε. Οπως σχολιάζουν οι πηγές του Bloomberg, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 0,3 ή 0,4% αυτόματα απελευθερώνει 4 με 5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Ακόμη 10 δισ. ευρώ μπορεί να γίνουν διαθέσιμα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που εξετάζεται να γίνει νωρίτερα απ’ όσο είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Το Βερολίνο αρνείται πως η χώρα φλερτάρει με τον κίνδυνο ύφεσης. Στο τηλεοπτικό κανάλι ARD TV, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, δήλωσε την Τετάρτη πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης παρουσιάζουν μια επικείμενη ανάκαμψη και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για πακέτο στήριξης. Πρόσθεσε, όμως, πως σε κάθε περίπτωση «είμαστε προετοιμασμένοι καθώς διαθέτουμε τους πόρους για παν ενδεχόμενο». Ως εκ τούτου, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως μέτρα στήριξης για την οικονομία υπάρχουν εάν, όμως, βρεθεί σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ύφεσης λόγω του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αβεβαιότητας για το Brexit.

Πηγή: kathimerini.gr