Τέλος στον φορολογικό… Γολγοθά των κατοίκων εξωτερικού

Στην άμεση απλοποίηση της διαδικασίας για το χαρακτηρισμό ως «κατοίκου εξωτερικού» όλων των αλλοδαπών φορολογούμενων οι οποίοι έχουν εισόδημα στην Ελλάδα (όπως για παράδειγμα οι εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς), προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Capital.gr.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Με σημερινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επιλύεται μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή των δηλώσεων των ομογενών που κατοικούν στο εξωτερικό.

Επιπλέον, εισάγονται απλές και ξεκάθαρες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απόδειξη της φορολογικής κατοικίας των ομογενών κατά τα προηγούμενα χρόνια, στη λογική παλαιότερης απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών».

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr  το να θεωρείται κάποιος «φορολογικός κάτοικος Ελλάδας» σημαίνει ότι θα πρέπει να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με απόφαση που πρόκειται να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το χαρακτηρισμό ενός αλλοδαπού ως «φορολογικού κατοίκου εξωτερικού» θα απαιτούνται ελάχιστα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα:

– βεβαίωση της ξένης φορολογικής αρχής για την φορολογική κατοικία του φορολογούμενου, ή

– αντίγραφο της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης, ή αν δεν υπάρχει,

– εκκαθάριση αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης, ή αν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω,

– βεβαίωση για τη μόνιμη κατοικία από οποιαδήποτε επίσημη αρχή του ξένου κράτους.

Το θέμα του χαρακτηρισμού ως «κατοίκων εξωτερικού» έχει ταλαιπωρήσει χιλιάδες φορολογούμενους -κυρίως ομογενείς- οι οποίοι καλούνταν να προσκομίσουν διάφορα δικαιολογητικά ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμη κι αν είχαν προφανή στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό δεν γίνονταν αποδεκτά από την εφορία.

Το πρόβλημα -όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Οικονομικών- δημιουργήθηκε με απόφαση που είχε εκδοθεί παλαιότερα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και προέβλεπε μια εξαιρετικά περίπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία για το χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως κατοίκου εξωτερικού.

Πηγή: capital.gr