Ταμείο Ανάκαμψης: Πακέτο 7,5 δισ. προσδοκά φέτος η Ελλάδα

Το μεγάλο «ναι» στο εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) αναμένεται να πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση 30,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως το 2026, με τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ να φτάνουν στα ταμεία του κράτους ήδη από φέτος.

Την έγκριση της Κομισιόν στο εθνικό αυτό πρόγραμμα, που φιλοδοξεί όχι μόνο να γιατρέψει τις πληγές της πανδημίας, αλλά και να κατευθύνει την οικονομία σε νέα πρότυπα, με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, θα επισφραγίσει η επίσκεψη της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, την Πέμπτη, σύμφωνα με τον –ανεπίσημα ακόμη– προγραμματισμό. Η κ. Φον ντερ Λάιεν, της οποίας το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί και προσωπική επιτυχία, θα περιοδεύσει στην ομάδα χωρών που θα πάρουν την Τετάρτη πρώτες το «πράσινο φως», μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Θα ξεκινήσει με την Ιβηρική, Λισσαβώνα και Μαδρίτη την Τετάρτη και θα συνεχίσει με την Αθήνα, την Κοπεγχάγη την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάει στο Λουξεμβούργο. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πληροφορίες, θα «επισκεφθεί» διαδικτυακά σημαντικά έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι για την Αθήνα προορίζονται δύο εκταμιεύσεις φέτος: η προκαταβολή του 13%, περίπου 4 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα φτάσει εδώ τον Ιούλιο με Αύγουστο, καθώς πρέπει να δοθεί και η έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών και στη συνέχεια να ακολουθηθεί μια διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Οι υπουργοί πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε ένα μήνα. Αν και γίνεται προσπάθεια να συζητηθεί η έγκριση των πρώτων προγραμμάτων στο ECOFIN της προσεχούς Παρασκευής, 18 Ιουνίου, κρίνεται μάλλον πρόωρο, με επόμενους πιθανούς σταθμούς ένα έκτακτο ECOFIN  ώς τα τέλη Ιουνίου ή τον ερχόμενο μήνα (13 και 23 Ιουλίου). Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί τα προβλεπόμενα ορόσημα του γ΄ τριμήνου, θα εκταμιευθεί και η πρώτη δόση, περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για τα 748 εκατ. ευρώ των SMPs και ANFAs, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της 19ης μεταμνημονιακής αξιολόγησής της, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, από τα 7,5 δισ. ευρώ που θα υπολογίζεται να εκταμιευθούν φέτος, ένα μεγάλο μέρος αφορά δάνεια. Συγκεκριμένα, τα 4 δισ. ευρώ θα αφορούν επιχορηγήσεις και τα 3,5 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα εκταμιευθούν δάνεια που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, τουλάχιστον. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις ίδιες τις επιχειρήσεις δεν εκτιμάται ότι θα αρχίσουν πριν από το επόμενο έτος.

«Η Ελλάδα εμφανίστηκε να έχει εμμονή με τη λεπτομέρεια και αυτό ανταμείφθηκε», υποστήριζαν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέσθηκε σε δημοσίευμά του την Τετάρτη το Politico, σχετικά με την αναμενόμενη έγκριση του ελληνικού προγράμματος. To μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, τώρα είναι κατά πόσον θα μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσει αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι θα εκταμιεύονται παράλληλα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, το νέο ΕΣΠΑ. Για το θέμα αυτό, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας επεσήμανε πρόσφατα ότι είμαστε δεύτεροι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και όχι τελευταίοι. Παρ’ όλα αυτά αναγνώρισε ότι η υλοποίηση 300 οροσήμων και στόχων που περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης, προκειμένου να προχωρούν οι εκταμιεύσεις, αποτελεί πρόκληση για τη χώρα.

Ανάμεσα στα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το «Εξοικονομώ επιχειρήσεων».

Πηγή: kathimerini.gr