Τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν σε μία δεκαετία το 27,9% του πλούτου τους

Tα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει το 27,9% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού τους τη χρονική περίοδο 2008-2018, επισημαίνει η Alhpa bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την οικονομία.

Η πτώση αυτή, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και ακολουθούν η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος, ενώ η Γερμανία σημειώνει αξιόλογα κέρδη. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία –παρά το γεγονός ότι ακολούθησε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής– λόγω της αύξησης του μη χρηματοοικονομικού πλούτου καθώς επωφελείται από τη σημαντική άνοδο των τιμών των ακινήτων κατά τα τελευταία έτη.

Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του μη χρηματοοικονομικού πλούτου μετά την Ισπανία.

Η εξέλιξη αυτή όπως τονίζεται στη μελέτη συμβαδίζει με την καθίζηση της αγοράς ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια. Η τελευταία, ωστόσο, παρουσιάζει πλέον σημαντικά σημάδια ανάκαμψης τόσο στα οικιστικά όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα (ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, ενώ οι δείκτες τιμών γραφείων και καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 7,4% και 3,1%).

Πάντως, στο δελτίο επισημαίνεται πως οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τις καταναλωτικές δυνατότητές τους, τις συνθήκες απασχόλησης και την εν γένει οικονομική κατάστασή τους βαίνουν ανοδικά. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες καταγράφουν πτωτική τάση, με εξαίρεση τον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η αβεβαιότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό των κινήσεων του διεθνούς επενδυτικού κοινού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να συγκρατούνται σε υψηλό επίπεδο οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Πηγή: kathimerini.gr