Τα εταιρικά αποτελέσματα ώθησαν ανοδικά τις αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρις στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και προβλέψεων για βραδεία ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο, ο S&P είχε μικρή κάμψη, ενώ ο Dow Jones εμφάνιζε κέρδη. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο Dow Jones είχε προσωρινά ενισχυθεί έως και κατά 200 μονάδες και μετά υποχώρησε. Το κλίμα επηρεάστηκε θετικά από τις δηλώσεις του Πίτερ Νάβαρο, επικεφαλής συμβούλου σε θέματα διεθνών οικονομικών συναλλαγών του Λευκού Οίκου, ότι η επιβολή δασμών δεν μεθερμηνεύεται απαραίτητα σε εμπορικό πόλεμο. Υπό μια τέτοια απειλή οι μετοχές, ειδικά των αμερικανικών εταιρειών της μεταποίησης, δέχονται πλήγματα. Επίσης, θετικά λειτούργησαν και οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας. Ωστόσο, υπήρξε και αρνητικός αντίκτυπος λόγω δημοσιεύματος ότι κάνουν κλητεύσεις οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ σχετικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,52%, στο 1,2301 δολ. Το δολάριο ενισχύθηκε συνολικά 0,48% έναντι «καλαθιού» έξι νομισμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα ως περιουσιακά στοιχεία λιγότερο ριψοκίνδυνα. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 0,57%, στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε επτά εβδομάδες, ενώ και οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών εξασθένησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύθηκαν. Οι ενδείξεις υψηλότερης κατανάλωσης από τις ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ, ο οποίος πρώτη φορά ανέφερε ότι η παραγωγή των ανταγωνιστών του θα υπερβεί την αύξηση της ζήτησης φέτος. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε κατά 0,4% στα 61,19 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε κέρδη 0,1%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,88% και με 0,65% ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με -0,04%. Στο Μιλάνο, τέλος, ο ΜΙΒ έκλεισε με +1,16%.

Πηγή: kathimerini.gr