Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της «13ης σύνταξης»

Την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, αναμένεται να καταβληθεί σε 2,52 εκατ. συνταξιούχους η πρόσθετη παροχή που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «13η σύνταξη». Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ σε έως 120 δόσεις, και όπως είχε εξαγγελθεί, θα έχει μεν μόνιμο χαρακτήρα, θα δίνεται κάθε Μάιο, δεν θα είναι όμως ίση με μια κύρια σύνταξη. Κλιμακώνεται ποσοστιαία, ανάλογα με το ύψος της μεικτής κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων σε περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. γήρατος και χηρείας). Οπως προκύπτει μάλιστα από την τροπολογία, δικαιούχοι θα είναι επίσης και οι 34.000 υπερήλικοι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη σχετική παροχή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και οι περίπου 22.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Η ετήσια δαπάνη που προκαλείται εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ εκτιμάται σε 830 εκατ. ευρώ, σε καθαρή βάση, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ, υγείας και φόρου.

Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά τόσο όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και δικαιούνται κύρια σύνταξη κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ακόμη κι αν δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση. Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ρητά ότι η καταβολή αφορά και όσους «δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην 1η Μαΐου». Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, με την πληρωμή της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβουν την παροχή και οι περίπου 22.000 που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ο υπολογισμός θα γίνει βέβαια επί της προσωρινής σύνταξης.

Επίσης, η «13η σύνταξη» θα καταβληθεί στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Θα ξεκινάει από το 100% της μεικτής κύριας σύνταξης, σε περίπτωση χαμηλοσυνταξιούχων (έως 500 ευρώ), και θα κλιμακώνεται στα 70% για σύνταξη από  500,01 έως 600 ευρώ, 50% για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ και 30% για συντάξεις άνω των 1.000,01 ευρώ.

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της. Ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της παροχής θα υπολογιστεί  επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, η τροπολογία ορίζει ότι η «13η σύνταξη» δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Μάλιστα, ορίζει ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα μπορούν να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της «13ης σύνταξης», να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Πηγή: kathimerini.gr