Τι έδειξαν τα bookbuilding για τις ελληνικές τράπεζες

Η διαδικασία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με άντληση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων μέσω βιβλίων προσφορών, ολοκληρώθηκε μεν επιτυχώς, αλλά με «αίμα».

Για να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης», η οποία θα κρίνεται συνεχώς στην πορεία, οι ξένοι που έβαλαν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες τις αποτίμησαν περισσότερο από τρεις φορές χαμηλότερα της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας (περί τα 750 – 800 εκατ. ευρώ έναντι χρηματιστηριακής αξίας 2,8 δισ. ευρώ). Παράλληλα, από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι και τις 20 του μηνός, δηλαδή από την έναρξη μέχρι και το κλείσιμο της διαδικασίας του book building, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά 69% (την Παρασκευή 20/11, οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 17,19%, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 38,5%).

Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές ήταν το αποτέλεσμα τόσο της πίεσης από τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης με ζητούμενο να διασωθούν οι καταθέτες από bail in, όσο και το σωρευτικό αποτέλεσμα των επιπτώσεων της μακράς δημοσιονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή διόγκωσε στο… απροχώρητο προβλήματα που είχαν οι τράπεζες και τις επιβάρυνε με νέα, υποχρεώνοντας πλέον μετά την ανακεφαλαιοποίηση τον τραπεζικό κλάδο, να μηδενίσει το «κοντέρ» και να ξεκινήσει έναν νέο «ενάρετο» κύκλο.

Η νέα σελίδα για τις τράπεζες τις βρίσκει υπερκεφαλαιοποιημένες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με τη δυναμική να διπλασιάσουν την αξία τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, δεδομένης της σχέσης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV).

Σημειώνεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η Alpha Bank βρίσκεται με δείκτη P/TBV στις 0,37 φορές και ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 9,1 δισ. ευρώ. Η Eurobank με P/TBV στις 0,42 φορές και ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 5,6 δις. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα με P/TBV στις 0,45 φορές και ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 9 δισ. ευρώ. Και η Τράπεζα Πειραιώς με P/TBV στις 0,27 φορές και ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 11,2 δισ. ευρώ.

Από τη διαδικασία του book building και το LME (άσκηση διαχείρισης παθητικού) για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων οι τράπεζες πέτυχαν τα εξής:

H Alpha Bank έπρεπε να συγκεντρώσει το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ, το οποίο πέτυχε με υπερκάλυψη μάλιστα κατά 1 δις. ευρώ. Επιπλέον 1,01 δισ. ευρώ αποκόμισε η τράπεζα από την ανταλλαγή τίτλων των ομολογιούχων της. Κάλυψε έτσι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,563 δισ. ευρώ, όπως διαμορφώθηκαν μετά την έγκριση του capital plan της από τον SSM.

Η Eurobank επίσης συγκέντρωσε προσφορές που υπερκάλυψαν τη ζήτηση τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ.  Μετά την έγκριση του κεφαλαιακού πλάνου της τράπεζας από τον SSM, το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών προς κάλυψη διαμορφώθηκε σε 2,039 δις. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ από το book building και περίπου 450 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων.

Η Εθνική Τράπεζα είχε θέσει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου, το οποίο κατόπιν της έγκρισης του capital plan από τον SSM, ανήλθε σε 1,456 δισ. ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο σκέλος της κάλυψης των αναγκών του βασικού σεναρίου θα ολοκληρωθεί με την δημόσια προσφορά στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές (στις 30/11, 1 και 2/12), ενώ στο σκέλος της κάλυψης των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου (μέχρι να καλυφθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 4,482 δις. ευρώ) θα απαιτηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ.

H ζήτηση από τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αποδοχής προσφορών από κατόχους ομολογιών ανήλθαν σε περίπου 1,166 δις. ευρώ. Από την ελληνική δημόσια προσφορά η τράπεζα στοχεύει σε άντληση πρόσθετων κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (δηλαδή από την υποχρεωτική ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών και όσων ομολόγων δεν αποδέχτηκαν την προαιρετική δημόσια πρόταση).

Η Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν ενεργειών του capital plan που ενέκρινε ο SSM, είχε να καλύψει από ιδιώτες κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, ύψους 1,34 δις. ευρώ. Η άσκηση διαχείρισης παθητικού απέδωσε στην τράπεζα 602 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον μέχρι την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και υπό το δυσμενές σενάριο (4,9 δισ. ευρώ) θα καλύψει το ΤΧΣ.

Σε επίπεδο διαδικασιών, η εβδομάδα που έρχεται θα είναι αυτή των reverse split (100 παλαιές/ 1 νέα μετοχή για Eurobank και Πειραιώς, 50 παλαιές/1 νέα για Alpha Bank και 15 παλαιές/1 νέα για Εθνική). Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, εξαιρουμένης ίσως της Εθνικής,  θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται για τρεις μέρες (μέχρι στιγμής, μόνο η Eurobank έχει ορίσει αρχική ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου).

Πηγή: capital.gr