Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις μετά τη νίκη Μπάιντεν

Μπορεί ο Τραμπ να επιμένει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ το έχει πάρει απόφαση: Νέος πρόεδρος είναι ο Τζο Μπάιντεν και αυτό σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση. Ποια είναι λοιπόν η μεγαλύτερη αλλαγή που περιμένουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων;

Τα ρεπορτάζ των Wall Street Journal, MarketWatch και Bloomberg συγκλίνουν πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν σαρωτικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο ή ακόμη και στη φορολογία. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί προεκλογικά να ανεβάσει τον συντελεστή για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά το όποιο τελικό νομοσχέδιό του θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, που όπως φαίνεται θα μείνει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπάιντεν θεωρείται από τον επιχειρηματικό κόσμο ένας μετριοπαθής κεντρώος και κυρίως ένας πολιτικός χαμηλών τόνων και συναινέσεων. Ακόμη και εκείνοι που είχαν στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ευνοήθηκαν από τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις, ποντάρουν σε κάτι πολύ σημαντικό: τη σταθερότητα. Η γενική αίσθηση είναι πως δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, αιφνιδιασμοί, απρόσμενες καταστάσεις. Ακόμη και στις περιπτώσεις που θα έρθουν ενδεχομένως αντιμέτωπες με πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι θα είναι προετοιμασμένες για αυτό.

Το επιχειρείν περιμένει από τον νέο πρόεδρο και κάτι ακόμη: περισσότερη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στην μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά πως εάν δεν μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr